Produsul care nu trebuie să lipsească din mașină pe timp de iarnă! Previne aburirea parbrizului

de: Mirela Gabriela Todosi
15:40, 18 nov. 2024

Mulți șoferi vor să afle care este produsul care nu trebuie să lipsească din mașină pe timp de iarnă! Temperaturile scăzute de afară și încălzirea din mașină pot duce la aburirea parbrizului. Conducătorii auto pot apela la un truc simplu pentru a preveni aburirea parbrizului mașinii în sezonul rece.

Produsul care nu trebuie să lipsească din mașină pe timp de iarnă!

Aburirea parbrizului în sezonul rece este una dintre problemele cu care se confruntă foarte mulți șoferi. Puțini conducători auto apelează la un truct eficient și anume folosirea spumei de ras pentru a preveni aburirea parbrizului.

Spuma de ras se poate aplica pe interiorul parbrizului, se întinde pe toată suprafața și se lasă să acționeze 2-3 minute. După aceea, cu o lavetă curată și uscată se va șterge parbrizul pe interior. Nu doar că suprafața va fi curățată, ci va preveni aburirea parbrizului pentru o perioadă.

Greșeala pe care o fac șoferii în sezonul rece

Puțini șoferi știu că trebuie să respecte anumiți pași pentru a porni mașina când e rece afară. În momentul în care șoferul urmează să pornească un motor diesel când este ger afară, trebuie să aștepte cel puțin 3-5 secunde înainte de a demara. Cu alte cuvinte, este indicat să se mențină contactul pus trei sferturi până se sting majoritatea martorilor din bord, înainte de a roti cheia până la capăt. Principiul de pornire al motoarelor pe benzină este similar cu cel diesel. Majoritatea șoferilor nu au răbdare să se stingă martorii de bord și încearcă pornirea motorului imediat ce au pus contactul sau la 1-2 secunde după, obicei care poate duce la defectarea motorului. După ce autoturismul a pornit, trebuie lăsat să stea câteva minute la relanti. În felul acesta, uleiul își poate recăpăta vâscozitatea pentru a unge normal componentele metalice din interiorul motorului. Toate aceste reguli simple vor împiedica defectarea mașinii pe timp de iarnă.

O altă regulă importantă pentru posesorii de mașini este montarea anvelopelor de iarnă. Codul Rutier nu prevede o anumită dată la care conducătorii auto trebuie să schimbe anvelopele. Totuși, există câteva condiții care nu trebuie ignorate. Anvelopele de vară nu mai oferă o aderență corespunzătoare, dacă temperatura se află sub 7 grade Celsius. În acest caz, șoferii trebuie să aibă mașinile echipate cu anvelopele de iarnă. Astfel de anvelope sunt obligatorii dacă drumul circulat este înzăpezit, umed sau acoperit cu gheață.

Dacă șoferii nu circulă cu anvelopele corespunzătoare pe timpul iernii, riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Conducătorii auto trebuie să își schimbe anvelopele doar în service-urile autorizate. Șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, polei sau gheață cu cauciucuri de vară riscă o amendă uriașă. Șoferii trebuie să țină cont de câteva reguli stricte pentru a putea circula cu mașina pe timp de iarnă. Pe lângă echiparea autoturismului cu obiectele necesare și montarea cauciucurilor de iarnă, conducătorii auto trebuie să fie atenți la modul în care pornesc mașina în zilele sau nopțile geroase.

Șoferii pot recurge la câteva trucuri simple pentru a preveni aburirea parbrizului și a geamurilor mașinii pe timp de iarnă. Mulți conducători auto șterg geamurile la interior cu spumă de ras apoi cu o lavetă uscată pentru a preveni pentru o perioadă aburirea și a asigura o vizibilitate bună.