Produsele tradiţionale din România au dus ţara noastră în “Atlasul Gustului”

de: Echipa Bzi.ro
10:29, 20 nov. 2019

Produsele tradiţionale din România. Atunci când vine vorba despre mancare locală, România este una dintre destinaţiile gastronomice din Europa. Preparatele tradiţionale din ţara noastră şi diversele produse locale au dus România pe harta celor mai delicioase mâncăruri din toată lumea. Toate aceste au fost incluse într-o enciclopedie a mâncărurilor tradiţionale, denumită Atlasul Gustului.

Borşul de peşte, produsul românesc care trebuie neapărat încercat

Toate au fost alese de peste 40.000 de experţi culinari şi, dintre ele, amintim varza a la Cluj, mititeii sau ciorba de peşte din Dobrogea.

Lansat în această toamnă, “Atlasul gustului” este o enciclopedie a produselor şi preparatelor locale din toată lumea.

Potrivit experţilor internaţionali, dar şi a clienţilor străini care au vizitat litoralul nostru, borşul de peşte este produsul local care trebuie neapărat încercat. Administratorii de cherhanale spun că pe listă ar trebui să fie inclus şi storceagul, o ciorbă din care nu ar trebui să lipsească bucăţi de morun, nisetru sau păstruga.

Bucătăreasa: “Prima dată punem legumele, după care mergem cu mai multe feluri de peste: crap, fito, avem peste mai mărunt, barbun, stavrid, hamsie, când este sezonul punem şi somn.”

Borşul de peşte este în topul comenzilor la cherhanalele de pe litoral şi de acum este inclus şi în atlas.

Client: “Borşul de peşte este delicios! Este un pic acrişor. Aici este reţeta originală, cu produsul făcut după vechea reţeta. Reprezintă sută la sută Dobrogea. ”

Şi Bucureştiul apare pe harta gustului cu mititei. Sunt zeci de locuri în care turiştii străini îi pot încerca. În atlas găsim şi cârnaţii de plescoi din judeţul Buzău.

Carmen Petru, bucătar: ″Îndeosebi străinii încearcă, încearcă preparatele româneşti tradiţionale. În general , ei consuma carne de vită şi cârnaţii sunt din carne de oaie şi li se pare extraordinar de bun.”

Produsele tradiţionale din România. Tochitura moldovenească apreciată de turiştii străini care vizitează Moldova

Experţii culinari, dar şi turiştii care au vizitat ţara noastră, au completat enciclopedia gusturilor româneşti cu tochitura moldovenească.

Simona Drilea: “Aici este afumătura, făcută bio, cârnaţi din carne proaspătă, ficat de porc care înainte de ceaun este pus în lapte. Prima dată se pune în ceaun untura în care se va prăji carnea.”

Şi “varza a la Cluj”, un preparat autentic din Transilvania, apare în atlas.

Anca Stir, eprezentant restaurant tradiţional Cluj: “Ne distingem prin mâncărurile puţin mai grele, săţioase, şi probabil din cauza aceasta sunt apreciate, poate în locul salatelor sau mediteranene.”

Bogdan Ciocian, organizator târg de turism: “Sunt unii care caută destinaţii în funcţie de acest subiect. În general lucrurile pe care le apreciază în România, în top 3, este mâncarea diversitatea ei şi gustul mâncării.”

În atlasul gustului, România mai este reprezentată de Salamul de Sibiu, brânză de Ibăneşti şi de burduf, dar şi de magiunul de prune de la Topoloveni.