Produsele alimentare se scumpesc din 2025! TVA-ul crește, arată un raport

de: cristian.george
07:58, 16 oct. 2024

Un raport făcut de Unicredit arată că produsele alimentare se scumpesc din 2025. Guvernul ar pregăti și o creștere a TVA-ului. În ceea ce privește creșterea economică, raportul o revizuiește în minus până la 1,7%. Unii analiști consideră că România ar putea intra în recesiune dacă deficitul bugetar nu coboară.

Specialiștii din economie susțin că recesiunea este tot mai aproape în România. Asta din cauza deficitului bugetar mare care generează o creștere economică de doar 1%. Recesiunea este o perioadă de declin economic caracterizată prin scăderea activității economice, reducerea producției, creșterea șomajului și scăderea veniturilor pentru o durată de cel puțin două trimestre consecutive.

Produsele alimentare se scumpesc din 2025

Conform raportului UniCredit Bank, previziunile pentru anul 2025 includ aspecte cheie precum prețurile, taxele, inflația și cursul de schimb leu-euro. În ceea ce privește economia, se observă o revizuire descendentă a creșterii pentru anul 2024, însă estimările pentru 2025 sunt mai optimiste.

Performanța economică a României în acest an a fost mai slabă decât se aștepta, iar redresarea economică în UE este mai lentă decât s-a anticipat, fapt ce a condus la reducerea prognozei de creștere pentru 2024 la 1,7%. Cu toate acestea, pentru anul 2025 se prevede o îmbunătățire la 1,9%, datorită unui efect de bază.

Referitor la prețuri, raportul subliniază că alimentele vor înregistra scumpiri anul viitor. Explicația oferită se bazează pe impactul condițiilor meteo din acest an, când seceta și temperaturile extreme au afectat culturile agricole, în special grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui pe aproximativ 40% din terenurile cultivate. Această situație va determina o creștere a prețurilor la alimente și a importurilor în 2025, conform estimărilor.

Nu este singurul raport care consideră că o creștere TVA este de neevitat

Alexandra Smedoiu, președinta Asociației CFA România, a avertizat că TVA-ul ar putea crește anul viitor cu 2-3 puncte procentuale. Aceasta a făcut remarca în cadrul lansării raportului „FY25 Macroeconomic Outlook” al asociației.

Potrivit acesteia, deficitul bugetar ridicat din 2024 va forța autoritățile să ia măsuri fiscale suplimentare în anul următor. Majorarea TVA-ului pare cea mai probabilă soluție, deoarece acest tip de taxă pe consum a avut un rol important în susținerea economiei până în prezent. De asemenea, este considerat mai puțin dăunător pentru afaceri și investiții, deoarece impactul său este resimțit mai mult la nivelul consumului.

Nu este singurul raport care dă fiori reci românilor. Recent, producătorii de carne de porc au declarat că ne așteaptă scumpiri mari la aceste produse. Totul din cauza faptului că în perioada sărbătorilor de Crăciun crește interesul românilor pentru acest tip de carne, iar scumpirile generate de secetă se vor regăsi și în produsul final.

În acest moment, România are un TVA standard de 19%, care este sub media Uniunii Europene de 21%, a precizat Smedoiu. Ea a mai adăugat că multe tranzacții sunt supuse unor cote reduse de TVA (de 0%, 5% și 9%), ceea ce indică o posibilă revizuire a acestora în viitorul apropiat. Aceasta a sugerat că discuțiile pe această temă ar putea deveni publice în decembrie, după schimbările din cadrul guvernului, explicând astfel lipsa actuală de detalii concrete. Așadar, produsele alimentare se scumpesc din 2025, TVA-ul va crește și el, lucru care va duce la o sărăcire a populației.