Producția de miere din România a scăzut dramatic din cauza caniculei. Apicultorii cer cu disperare ajutor de la statul român
Canicula a generat o producție scăzută de miere în România, iar apicultorii cer cu disperare ajutor de la statul român. Conform datelor oficiale, apicultorii vor 10 euro pentru fiecare familie de albine.
Nu sunt singurii care se confruntă cu mari dificultăți generate de caniculă. Vă aducem aminte faptul că din piața românească au dispărut peste 1 milion de tone de cereale, iar agricultorii sunt disperați pentru că 40% dintre recolte au fost distruse.
Apicultorii din România cer sprijin financiar de la statul român după ce producția de miere a scăzut
Apicultorii din România cer sprijin financiar din partea autorităților, solicitând un ajutor de 10 euro pentru fiecare familie de albine. Această cerere vine în contextul în care sectorul apicol a fost grav afectat în 2024, atât din cauza condițiilor meteorologice extreme, cât și din cauza impactului negativ al importurilor de miere din afara Uniunii Europene asupra pieței interne.
Potrivit lui Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), anul 2024 a adus o serie de evenimente meteorologice nefavorabile care au redus considerabil producția de miere. Întreaga Europă, inclusiv România, s-a confruntat cu schimbări climatice severe, ceea ce a dus la o pierdere de aproximativ 40-45% a producției naționale de miere.
Problemele au început de la prima recoltă, cea de rapiță, și au continuat cu recoltările de salcâm, tei și floarea-soarelui, care au fost grav afectate de condițiile meteorologice, în unele cazuri producția fiind compromisă până la 70%.
Fetea subliniază că apicultorii români fac eforturi mari pentru a menține familiile de albine în viață, în ciuda costurilor tot mai ridicate. Fără ajutor din partea statului, există riscul ca numărul familiilor de albine să scadă. În 2024, cheltuielile apicultorilor au crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 218 lei pentru fiecare familie de albine, o sumă considerabilă având în vedere că producția de miere este scăzută și prețurile nu acoperă aceste costuri.
Mierea slab calitativă din Ucraina și China, concurență neloială pentru apicultori
De asemenea, Fetea a avertizat că mulți apicultori se gândesc să reducă numărul familiilor de albine pe care le vor păstra peste iarnă, fie prin unificarea roiurilor, fie prin reducerea familiilor mai slabe. El a menționat că activitatea apicolă nu mai atrage tinerii, deoarece este din ce în ce mai dificil să trăiești din această activitate, care depinde aproape exclusiv de condițiile naturale.
Dificultățile apicultorilor români sunt accentuate și de invazia mierii importate din afara Uniunii Europene, care a dus la scăderea semnificativă a prețurilor și a afectat capacitatea lor de a vinde producția modestă obținută în 2024.
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, a explicat că exporturile de miere din România sunt în scădere de trei ani consecutiv, iar apicultorii se confruntă cu dificultăți majore în valorificarea mierii. Vă mai aducem aminte faptul că statisticile generale arată că deficitul comercial al României este unul mare. Importăm mai mult, exportăm mai puțin.
Multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor mari din România sunt amestecuri de miere importată din Ucraina sau China, care nu se compară ca și calitate cu mierea românească. Cu toate acestea, prețurile reduse ale acestor produse importate creează o concurență puternică și neloială pentru apicultorii locali. Mierea importată se vinde cu 6-7 lei pe kilogram, în timp ce costul de producție pentru apicultorii români este mult mai mare, ajungând la peste 12-13 lei pe kilogram. În lipsa unor acțiuni ale statului român, producția slabă de miere, concurența neloială din partea altor competitor, ar putea să ducă la dispariția într-o bună măsură a mierii românești.