Producția de cereale, din anul 2021, este peste așteptările fermierilor din Iași. Agricultorii sunt în plină campanie de recoltare la grâu și rapiță

de: Raluca Costin
02:00, 11 aug. 2021

Fermierii din Iași sunt mulțumiți de producția de cereale din anul 2021. Aceștia sunt în plină campanie de recoltare, iar datele arată că media la hectar, la grâu, de până acum, este între 5 și 6 tone. În județul Iași sunt cultivate 43.000 de hectare, cu grâu, și alte 9.000 de hectare, cu rapiță

Fermierii din Iași sunt în plină campanie de recoltare, producția de cereale de până acum fiind una mulțumitoare. Agricultorii au obținut, până acum, o medie de 5-6 tone la hectar, la grâu, și 3-4 tone la hectar, la rapiță. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, din cele 43.000 de hectare cultivate cu grâu, jumătate au fost recoltate. Fermierii din Iași au estimat o producție medie de 4.500 de kilograme, la hectar, însă cea obținută este cu mult peste așteptările agricultorilor din județ.

De asemenea, din cele 1.600 de hectare cu triticale, un sfert au fost recoltate, iar aceeași situație este și la orz, suprafața cultivată în acest an fiind de 4.300 de hectare. De asemenea, la orzoaică de toamnă, cultivată pe 360 de hectare, s-a recoltat un sfert din suprafață, producția estimată fiind de 1.500 de kilograme, la hectar. Orzoaica de primăvară a fost cultivată pe o suprafață de 770 de hectare. În ceea ce privește rapița, din cele 9.000 de hectare cultivate de fermierii din Iași cu această plantă, au fost recoltate 3.500 de hectare. Producția obținută de fermierii din Iași, până în prezent, este de 3-4 tone la hectar, mai mult decât cea estimată, de 2,5 tone la hectar.

Fermierii din Iași așteaptă despăgubirile pentru seceta din 2020

În unele zone din județul Iași, fermierii au recoltat o cantitate dublă de grâu, față de cea înregistrată în anul 2020, când a fost secetă extremă, iar cei mai norocoși agricultori au reușit să recolteze măcar 2 sau 3 tone, la hectar. Anul 2020 este comparat cu anul 1947, când România a fost lovită de cea mai cruntă secetă din secolul trecut. În anul 2020, culturile agricole din Iași au fost afectate din cauza acestui fenomen meteorologic tot mai prezent în țară, în ultimii 10 ani.

Seceta extremă din România și implicit din Iași a afectat mai ales culturile de toamnă, respectiv grâu, orz sau rapiță. Culturile de pe terenurile agricole din Iași au fost compromise în proporție de 90 la sută din suprafață. Fermierii au primit despăgubirile pentru pagubele produse pentru culturile înființate în toamna anului 2019, respectiv grâu, orz și rapiță, a căror valoare a fost de 28 de milioane de lei. Fermierii așteaptă în continuare despăgubirile pentru porumbul și floarea-soarelui afectate de seceta din anul precedent.

Agricultorii din Iași care vor să obțină fonduri europene pentru culturile calamitate pot depune cereri la AFIR

În anul 2020 au fost calamitate aproximativ 100.000 de hectare cu culturi de toamnă și de primăvară, din județul Iași. Pentru a obține despăgubirile și pentru culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui, fermierii au scos utilajele în stradă în primăvara acestui an. Fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene pentru culturile calamitate, din acest an, pot depune cererile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, la secțiunea depuneri cereri în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor.

Bugetul alocat acestei submăsuri de finanțare este de 20 de milioane de euro. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Cererile se depun până la finalul lunii octombrie 2021.