Producția agricolă slabă din România una dintre cauze pentru un minus 1,1 milioane de tone de cereale pe piața Uniunii Europene!
Există un deficit de 1,1 milioane de tone de cereale pe piața Uniunii Europene, iar unul dintre motive este reprezentat de producția agricolă slabă din România, dar și din alte state membre ale UE. Producția slabă este cauzată de seceta din acest an.
Producția agricolă slabă în România: Minus 1,1 milioane de tone de cereale pe piața Uniunii Europene!
Producțiile mai slabe de cereale estimate pentru anul acesta în cazul României, Franței, Poloniei și Germaniei vor impacta negativ exporturile globale, aducând un minus de 1,1 milioane de tone de cereale pe piața Uniunii Europene, ceea ce înseamnă automat un deficit comercial considerabil.
Exporturile mondiale de cereale pentru anul comercial 2024/25 sunt prognozate să scadă comparativ cu anul anterior (2023/24). Această scădere se așteaptă să fie influențată de o diminuare a producției în statele membre ale Uniunii Europene care sunt mari exportatoare de cereale, cum ar fi Franța, România, Polonia și Germania, conform unui raport emis de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).
În ceea ce privește porumbul, estimările pentru anul comercial 2024/25, care începe în octombrie, indică un volum total de exporturi de aproximativ 3,3 milioane de tone. Aceasta este o scădere față de estimarea anterioară de 4 milioane de tone și față de exportul efectiv de 4,4 milioane de tone realizat în anul anterior.
Raportul subliniază că producția de porumb în Uniunea Europeană pentru sezonul 2024/25 a fost revizuită în scădere, ajungând la 59,8 milioane de tone, în urma unor condiții meteorologice nefavorabile în perioadele esențiale ale dezvoltării plantei.
În ciuda unor previziuni mai optimiste pentru Germania, Spania și Franța, aceste îmbunătățiri nu au compensat scăderile de producție observate în România, Polonia, Italia, Bulgaria, Ungaria și Cehia. Valurile de căldură prelungite din sud-estul Europei, care au început în iulie, ar putea duce la o scădere suplimentară a producției de porumb. În plus, suprafața dedicată porumbului a fost revizuită ușor în scădere în România, Polonia și Italia, iar această scădere nu a fost complet compensată de expansiunea suprafeței în Franța, Germania, Ungaria, Spania, și, într-o măsură mai mică, în Bulgaria și Croația.
România, cel mai afectat stat UE de secetă
Analiștii USDA au redus estimările privind producția de porumb în Uniunea Europeană cu 800.000 de tone, dintre care 400.000 de tone provin din România. Reduceri suplimentare au fost aplicate pentru Ungaria (25.000 de tone), Croația (10.000 de tone) și Bulgaria (5.000 de tone), conform unui raport recent al USDA.
Conform celor mai recente date de la USDA, România se estimează că va produce în acest an 10,8 milioane de tone de porumb, de pe o suprafață de 2.316.000 hectare. Aceasta reprezintă o revizuire față de ultima prognoză a Uniunii Europene din 26 iunie, care indica o producție de 10,5 milioane de tone de pe 2.331.000 hectare, ceea ce ar reflecta o scădere de 11,2% față de media ultimilor cinci ani. În luna mai, estimările UE sugerau o producție de 10,9 milioane de tone de porumb pentru România.
În 2023, datele INS indică faptul că România a produs 8,5 milioane de tone de porumb de pe o suprafață de 2.373.000 hectare.
Raportul menționează că în România, temperaturile mai ridicate decât media au afectat negativ culturile de grâu, ceea ce a condus la o recoltare cu două până la trei săptămâni mai devreme. Condiții similare au fost observate și în Ungaria, unde precipitațiile din primăvară au favorizat dezvoltarea bolilor fungice și au accelerat recoltarea grâului. În Polonia, deși culturile de grâu au beneficiat de condiții bune până la începutul verii, vremea s-a deteriorat înainte de recoltare, cu ploi abundente și căldură excesivă, ceea ce ar putea afecta randamentele finale. Minus 1,1 milioane de tone de cereale pe piața Uniunii Europene, iar România este una dintre cauze în contextul producției agricole slabe.