Producătorul mășilor FFP2 recomandă: „Pentru o aderență maximă a măștii pe față, nu purtați machiaj. Părul și/sau mustățile pot scădea aderența măștii de protecție, reducând astfel efectul său protector”
În România masca de protecție FFP2 nu este obligatorie în acest moment, însă este recomandată, cu toate acestea, românii au început deja să își achiziționeze aceste tipuri de măști.
Măștile FFP2 oferă un grad de protecție mult mai ridicat împotriva infectării cu noul coronavirus, deoarece acestea deţin o capacitate mai bună de filtrare, datorită formei şi materialului său, în comparaţie cu măştile sanitare uzuale.
Trei măști de protecție FFP2 costă 76 de lei
Producătorul măștilor a declarat că un set care conține trei măști de protecție costă, cu tot cu transport 76 lei și a oferit câteva recomandări inainte de a fi purtate.
„Pentru o aderență maximă a măștii pe față, nu purtați machiaj. Părul și/sau mustățile pot scădea aderența măștii de protecție, reducând astfel efectul său protector”, transmis producătorul măștilor FFP2.
Având în vedere că prețul măștilor nu este atât de accesibil, producătorul a mai menționat că este recomandat ca oamenii să poarte o mască nouă de protecție în fiecare zi.
„În cazul în care folosiți masca drept protecție împotriva virusurilor și bacteriilor, de exemplu în timpul epidemiei, vă recomandăm să vă puneți o mască nouă după fiecare înlăturare a măștii”, mai spune producătorul.
În România măștile de protecție FFP2 nu sunt obligatorii
Deși în România măștile de protecție FFP2 nu sunt obligatorii, în alte țări, cum este Austria, acestea sunt deja impuse tuturor, însă Guvernul de acolo a venit în sprijinul cetățenilor și a plafonat prețul la 0,49 euro.
Și Guvernul de la Viena a transmis că este necesar să introducă purtarea obligatorie a măştii sanitare de tip FFP2 în aer liber pentru a încerca să limiteze astfel răspândirea variantei Omicroni să evite o nouă creștere de infectare, informează AFP şi DPA.
Pentru a explica de ce a fost nevoie introducerea obligatorie a măștilor de protecție de tip FFP2, cancelarul austriac Karl Nehammer a evocat în faţa reprezentanţilor presei, la Viena, ‘o situaţie foarte gravă’ şi ‘o nouă provocare’ generată de infectările cu noua tulpina de Omicron.
Șeful DSU, Raed Arafat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila au făcut declarații cu privire la masca de protecție FFP2
Cu privire la măștile de protecție de tip FFP2 a făcut declarații și Șeful DSU, Raed Arafat. Acesta susține că în momentul în care rata de infectare o să depășească incidența de 1 la mie aplicarea măștii o să fie obligatorie când se publică ordinul MS. Ordinul e sau / sau: mască chirugicală sau mască FFP2 în spații închise sau deschise.
„Avem până 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment. Dar acest moment o să depășim de 1 la mie în câteva zile. Astfel, aplicarea măștii o să fie obligatorie când se publică ordinul MS. Ordinul e sau / sau: mască chirugicală sau mască FFP2 în spații închise sau deschise. Normal că sunt unele excepții, de exemplu cele sportive și altele. Problema ei (n.r.: Omicron) e că e extrem de contagioasă. Contactul necesar e foarte scurt, mult mai scurt ca la Delta. Asta înseamnă că e suficient să porți o discuție și să ajungi și tu infectat, a spus Raed Arafat.
Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat că sunt recomandate măştile medicale şi cele de tip FFP2, însă cele textile sunt ineficiente și nu ajută oamenii să se protejeze de infectarea cu noul coronavirus.
„Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele şi a altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat. Masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi, nu este niciun fel de mască deosebită, ea este recomandată. Cine doreşte, poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.