Producătorii din Iași nu vor plafonarea prețurilor la alimente, măsură propusă în contextul COVID-19

de: Raluca Costin
04:00, 20 mart. 2020

Vestea că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a solicitat aceste schimbări i-a luat prin surprindere pe producătorii din Iași care spun că nu sunt de acord cu modificările propuse. Un fermier din comuna Andrieșeni care deține o microfermă cu porci spune că prețurile au fost mici în ultimele trei luni, iar media acestora și plafonarea lor i-ar băga în faliment.

„Noi avem o fermă mică, cu 30 de porci. Vindem cum putem, mai ales de când ne-a distrus pesta porcină. Creștem purcelul luat cu 600-700 de lei, la 25 de kilograme, îl creștem până la 150-160 de kilograme și îl vindem cu un preț de nimic. Nici cheltuielile nu le scoatem. Și acum vor să ne facă un preț fix? Toți oamenii o să se îndrepte spre noi dacă nu mai găsesc mâncare în supermarketuri”, spune Ionică Câmpeanu.

Vor afecta producătorii români

Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de animale susțin că măsurile propuse vor afecta negativ fermierii.

„Măsurile propuse a fi luate în contextul COVID-19 vor afecta grav producătorii români pe termen scurt și mediu. Un ultimatum dat pentru plafonarea prețurilor la alimente și nu oricum, ci la media pe ultimele trei luni, în contextul în care este o regulă de piață că primele trei luni ale anului să aibă prețuri sub producție, fie că vorbim de porc sau pasăre. În aprilie, prețurile încep să urce, practic această măsură de plafonare la nivelul celor mai proaste prețuri este împotriva producătorilor români. Peste 60 la sută din necesarul de consum carne de porc îl asigurăm din achiziții intracomunitare, iar restul de 40 la sută din achiziții de purcei comunitari la 25 kg, pe care îi îngrășăm și pentru care depindem de burse străine. Cum să plafonați prețul la produsul final? Dependența de achizițiile intracomunitare duce la instabilitate în asigurarea siguranței alimentare, ca parte integrantă a siguranței naționale. Aici este problema majoră cu care ne confruntăm de ani de zile”, susține dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).