Producătorii din Iași au luat jumătate de milion de euro, bani europeni, pentru dezvoltarea afacerilor. Gica Neamțu: „Triplăm capacitatea de producție” – FOTO

de: Raluca Costin
02:00, 10 ian. 2023

Producătorii din Iași au accesat fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro pentru dezvoltarea afacerilor. Gica Neamțu, producător din Iași, care a pus pe picioare o afacere de succes în urmă cu 7 ani, a accesat 266.000 de euro pentru triplarea capacității de producție a dulcețurilor, sosurilor și zacuștei

Ieșenii care au depus cereri de finanțare în submăsura 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol – au accesat fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro.

Unul dintre proiectele depuse și eligibile la finanțarea este al antreprenoarei Gica Neamțu – „Cooperare pentru dezvoltarea pieței locale prin integrarea lanțurilor scurte de aprovizionare în zona localităților Vișan/Iași/Răducăneni din județul Iași”. Aceasta va investi 266.000 de euro în afacere. Banii vor fi folosiți pentru triplarea capacității de producție a dulcețurilor, sosurilor și zacuștei.

„Momentan suntem în proces de definitivare a proiectului. Mai avem etape de parcurs. Încercăm să împărțim banii pe echipamente performante, pentru procesarea fructelor, dar și în marketing, pentru cât mai multă vizibilitate”, susține Gica Neamțu, producător din Iași.

Producătorii din Iași dezvoltă afacerile cu fonduri europene

Antreprenoarea din Iași vinde zacuscă, sosuri, dulcețuri și murături făcute ca pe vremea bunicii. Și-a vândut casa și terenul în urmă cu 7 ani, iar acum a intrat în lumea selectă a antreprenorilor, fiind nominalizată în „Top 100 Femei de succes din România”. Un alt proiect depus din Iași la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), eligibil la finanțare, este cel depus de Asociația Civic Frutia din Iași, denumit „Comercializarea în piața locală a produselor pomicole din zona limitrofă a comunei Schitu Duca”.

Valoarea proiectului este de 230.000 de euro, iar întreprinderea are ca obiect de activitate fabricarea sucurilor naturale. Banii care provin de la Uniunea Europeană ar trebui să intre în conturile producătorilor din Iași imediat după ce producătorii semnează contractele de finanțare.

Sectorul pomicol s-a dezvoltat în Iași

O sesiune de depunere a proiectelor pentru investițiile în domeniul pomicol a fost deschisă de AFIR în anul 2022, în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole. Ieșenii au depus proiecte în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Potențialii beneficiari vor afla anul acesta dacă proiectele depuse sunt eligibile la finanțare și când primesc banii de la Uniunea Europeană. Fondurile europene au fost solicitate pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing.

De asemenea, banii au fost solicitați și pentru achiziția utilajelor de recoltare, respectiv modernizarea exploatației. Ieșenii au investit între 300.000 și 500.000 de euro în plantațiile pomicole din comunele Bălțați, Bârnova, Cristești și Deleni, în total fiind investite, în livezi, 1,3 milioane de euro.

Producătorii din Iași care fac sucuri sau dulceață au dezvoltat afaceri de succes care s-au extins în toată țara.