Producătorii din Iași au înregistrat peste 40.000 de hectare cu culturi ecologice! Suprafața ecologică a crescut cu 20 la sută în anul 2020, comparativ cu anul precedent
Interesul pentru obținerea atestatului de producător ecologic a crescut în ultimii ani, astfel că producătorii din Iași au înregistrat noi suprafețe ecologice la Direcția Agricolă Iași. În prezent sunt 220.000 de hectare cu culturi de acest fel, numai în acest an fiind aprobate cererile pentru 10.000 de hectare cultivate ecologic
Suprafața cultivată de producătorii din Iași, cu culturi ecologice, a crescut în anul 2020, comparativ cu anul precedent. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, suprafața în acest an a crescut de la 160.000 de hectare la 220.000 de hectare. Această suprafață cu culturi ecologice este exploatată de peste 300 de ieșeni care sunt în primul an de la atestare, în anul 2 sau 3. Un singur fermier exploatează o suprafața de peste 160.000 de hectare cu culturi ecologice, restul fiind producători cu suprafețe mici cu legume, livezi sau lavandă. Producătorii din Iași au depus documentele la Direcția Agricolă, în anul 2020 fiind înregistrate noi produse ecologice precum fructele de pădure, pentru care fermierii din Iași au solicitat 19 atestate de producător tradițional, primul an de atestare.
Suprafața ecologică din Iași a crescut cu 20 la sută în anul 2020, comparativ cu anul 2019
Producătorii din Iași care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor, indiferent că este vorba despre fructe de pădure, miere sau alte culturi pentru care se solicită certificatul de reconversie ecologică. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică, începând cu anul 2021, sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.
Afacerile cu fructe de pădure ecologice s-au dezvoltat la Iași, în anul 2020, după ce producătorii au obținut certificate ecologice
Producătorii din Iași au transformat plantațiile cu zmeur, cătină, mur, căpșun sau coacăz în afaceri cu fructe de pădure ecologice după ce Direcția Agricolă a emis mai multe documente care atestă că producătorii sunt în perioada reconversie în domeniul ecologic. În prezent, în Iași sunt înregistrate 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură, cătină și căpșuni. Un sfert din această suprafață a fost certificată ecologic, cele mai multe plantații fiind cu căpșuni, zmeură sau cătină. Fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru 19 hectare cu fructe de pădure, mulți dintre solicitanți fiind tineri fermieri. De asemenea, ieșenii care cultivă legume au cerut atestatele de la Direcția Agricolă. Cele mai multe culturi cu fructe de pădure din Iași sunt în zonele Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași.
Plantațiile cu fructe de pădure sunt câteva din culturile ecologice pe care producătorii le au în Iași
Una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultură, potrivit specialiștilor din domeniu, este cultivarea afinilor. Investiția într-o cultură cu afini le poate aduce producătorilor un profit de 20.000 de euro la hectar, dacă plantația este ecologică și a fost îngrijită corespunzător. Interesul ieșenilor pentru afacerile din acest domeniu a crescut în ultimii ani. În prezent, suprafața cultivată cu afini în Iași a ajuns la 33 de hectare, iar o parte dintre producători au obținut și atestatul pentru produsele ecologice. De asemenea, fermierii pot să obțină subvenții importante pentru plantațiile cu fructe de pădure, astfel că pot să amortizeze din cheltuieli dacă reușesc să vândă producția.