Producătorii de usturoi din Iași pot obține ajutorul de minimis dacă depun documentele justificative până în luna noiembrie 2021! Suma acordată în acest an este în valoare de 3.000 de euro, la hectar

de: Raluca Costin
02:00, 19 iul. 2021

Producătorii de usturoi din Iași trebuie să depună documentele justificative vânzării producției dacă vor să obțină ajutorul de minimis. Niciunul din cei 30 de cultivatori înscriși în program, în acest an, nu a depus documentele la APIA

Producătorii de usturoi din județul Iași mai au la dispoziție câteva luni pentru depunerea cererilor privind acordarea ajutorului de minimis. Deocamdată au fost depuse doar cererile. Documentele justificative pe care trebuie să le depună producătorii de usturoi pentru valorificarea producției sunt: bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare. Pentru a fi considerați eligibili la finanțare, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătrați și să obțină o producție de minimum 3 kilograme de usturoi pe 10 metri pătrați.

Toate documentele justificative vânzării producției vor fi depuse la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Suma acordată drept ajutor de minimis producătorilor de usturoi, în anul 2021, este în valoare de 3.000 de euro, la hectar. În anul 2020 au primit subvențiile în valoare de 60.000 de lei un număr de 22 de beneficiari din Iași. În județul Iași sunt cultivate nu mai puțin de 420 de hectare cu această legumă.

Producătorii de usturoi pot obține ajutorul de minimis după ce depun documentele justificative vânzării

Interesul fermierilor din Iași pentru obținerea subvenției pentru producția de usturoi a crescut în acest an. Un calcul făcut în baza cererilor arată că fermierii pot lua aproape 60.000 de euro, iar dacă vor îndeplini toate condițiile, vor obține banii până la sfârșitul acestui an. Subvenția la usturoi a crescut de la 1.000 de euro la hectar la 3.000 de euro la hectar după ce producătorii au susținut că cei 1.000 de euro sunt insuficienți pentru că usturoiul este o cultură ce presupune costuri importante pentru înființare. În decizia de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi, specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au argumentat că această cultură are un potențial nevalorificat. Suma maximă pe care o pot obține fermierii nu depășește valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Producătorii din Iași pot accesa ajutor de minimis pentru legumele cultivate în sere

Legumicultorii din Iași mai pot obține ajutorul de minimis dacă depun cererile astăzi și mâine, inclusiv, la APIA. Producătorii de legume din Iași au depus până acum 11 cereri în Programul de minimis la legume, derulat în acest an până pe 20 iulie 2021. Documentele se depun la APIA, iar sprijinul acordat este de 2.000 de euro la hectar, sumă mai mică față de cea obținută de producători în anul precedent.

Programul din acest an a suferit o serie de modificări, cea mai importantă constând în faptul că sprijinul poate fi accesat pentru mai multe tipuri de legume. Pentru fiecare categorie în parte este stabilită o producție minimă ce trebuie valorificată cu acte. Banii se acordă pentru o cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză. Producțiile minime sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate.