Producătorii de fructe de pădure din Iași vor să obțină certificate ecologice. A crescut numărul solicitărilor depuse la Direcția Agricolă!
Producătorii de fructe de pădure din Iași au solicitat certificatele ecologice de la Direcția Agricolă. Numărul solicitărilor a crescut în anul 2021, comparativ cu 2020. În Iași este înregistrată o suprafață cu 228.000 de hectare cu culturi ecologice, în creștere față de anii anteriori, potrivit specialiștilor din domeniul agricol
Tot mai mulți producători de fructe de pădure din Iași sunt interesați de atestatele ecologice care arată că fructele pe care le comercializează, proaspete sau procesate, sunt naturale, fără chimicale. Numărul celor care solicită atestatele a crescut cu 10 la sută în anul 2021, comparativ cu 2020. Anul acesta au fost depuse 33 de solicitări din partea producătorilor de fructe de pădure care cultivă căpșuni, cătină, mure, zmeură sau afine.
Cele mai mari suprafețe sunt cultivate cu mure, căpșuni și zmeură, aproximativ 40 de hectare, pentru care s-a solicitat certificarea ecologică. De asemenea, pentru cătină și afine, producătorii de pe 12 hectare au cerut atestatul ecologic de la Direcția Agricolă Iași. În acest an a crescut și numărul ieșenilor care cultivă legume sau au livezi și au cerut certificatul ecologic. Dacă vor îndeplini toate condițiile, vor obține atestatul. În Iași este înregistrată o suprafață cu 228.000 de hectare cu culturi ecologice, în creștere față de anii anteriori, potrivit specialiștilor din domeniul agricol.
Producătorii de fructe de pădure din Iași trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru obținerea certificatului ecologic
Printre documentele pe care trebuie să le depună fermierii din Iași se regăsesc contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, dar și declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic.
Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii. Pentru suprafețele de teren lucrate cu contract de arendă trebuie o copie după contractul de arendă sau, în cazul mai multor suprafețe, centralizatorul contractelor de arendă, vizat de Primărie, dar și print-screen-ul de la APIA pentru vegetal sau adeverință pentru anul 2021 de la Primărie privind terenul agricol exploatat. Una dintre plantațiile cu legume ecologice este cea a familiei Nechifor, din satul Homița, comuna Cristești.
A crescut suprafața cultivată cu fructe de pădure în Iași în ultimii ani
Numărul ieșenilor care au înființat plantații cu fructe de pădure a crescut în ultimii 5 ani. Potrivit specialiștilor din domeniul agricol, în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni în județul Iași, iar, în 2021, s-au înregistrat 168 de hectare cu aceste culturi. A crescut numărul producătorilor din Iași, mai ales în perioada 2019-2020.
Cele mai multe culturi cu fructe de pădure sunt în zonele Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași. Unul dintre producătorii de cătină din Iași este Andrei Rotariu. De asemenea, în Iași sunt și producători de lavandă, miere sau fructe, cu atestate ecologice, însă și fermierii care cresc bovine au solicitat în ultimii ani acest document.