Producător din Iași, îngenunchiat de secetă și de prețul mare la electricitate. Vrea să renunțe la afacere. „Aștept legalizarea marijuanei”

de: Raluca Costin
02:00, 10 sept. 2022

Marian Sandu, producător de cătină și de zmeură bio, vrea să renunțe la plantație. Spune că ultimii ani au fost dificili și că afacerea nu mai este sustenabilă

Marian Sandu, unul dintre cei mai vechi producători de cătină și de zmeură, din Iași, vrea să renunțe la afacerea din domeniul agricol. Seceta din acest an, războiul, pandemia și scumpirile sunt factorii care l-au determinat să ia această decizie. Spune că anul acesta producția este slabă și fructele sunt mici. Mai mult, prețul mare la energie electrică a afectat afacerea.

„Din cauza secetei, producția este slabă. Abia am început recoltarea, dar nu cred că o să avem nici măcar o tonă. Bobițele de cătină sunt mici și probabil nu o să recoltăm de pe toată suprafața, pentru că nu are sens. Fructele mici le pierdem la selecție. Noi avem 4 hectare cu cătină și zmeură certificate ecologic. Nu avem sistem de irigații, pentru că nu avem sursă de apă. Am forat, în limita impusă de Apele Române, dar nu am dat de apă. Nu se poate fora mai adânc. Am zis că de acum schimbăm meseria. Suntem pe gânduri, vrem să ne reinventăm. E dificilă situația, dar nu doar pentru noi. Nimănui nu îi este ușor, toate s-au scumpit. Au venit seceta, pandemia, războiul și a fost tot mai greu, iar prețul la curent ne omoară. E dificil să ții fructele la minus 35 de grade, când afară sunt 40. E diferența de temperatură. Noi avem consumuri mari de curent electric în perioada recoltării. Nu mai are sens să plătim facturi mari”, spune Marian Sandu, producător ecologic din Iași.

Producătorii din Iași au avut pierderi din cauza secetei și în anul 2020.

Marian Sandu, producător din Iași, renunță la afacerea cu cătină și zmeură

Producătorul mai spune că nu duce lipsă de clienți, însă din cauza scumpirilor aceștia au redus din cantitatea de zmeură sau cătină cumpărată.

„Cât câștigăm din cătină plătim pe facturi, mai avem și ambalaje, munca noastră, traiul zilnic. Nu e ușor de mers înainte cu acest business. Clienți sunt, dar mai strâng cureaua, pe toți i-au afectat scumpirile și reduc din cantitatea cumpărată de cătină sau zmeură. Au scăzut vânzările, iar anul acesta seceta ne-a lăsat fără zmeură și am pierdut din venituri. Într-o cultură de cătină nu poți să investești puțin, plătești taxe, ești legal. Începi să îți dai seama că mai bine renunți. Eu sunt în genunchi anul acesta. Aștept legalizarea marijuanei (n.r. – zâmbește) și poate vom fi primii care vom demara investițiile în domeniu”, mai spune Marian Sandu.

Marijuana sau cannabis se produce din cânepă, dar cu un conținut ridicat de THC (tetra-hydro-cannabino). Mai este o singură plantație cu cânepă la Pașcani. Marian a investit în afacerea cu cătină și zmeură, împreună cu soția sa, Laura, peste 60.000 de euro. În anul 2017, a înființat plantația, când a ales să revină acasă după ce a muncit în străinătate. Auzise despre beneficiile cătinii și despre faptul că afacerile cu acest fruct sunt profitabile, astfel că s-a gândit că este cea mai potrivită modalitate de a recupera banii investiți.