S-a dat liber la umilit polițiștii! Baronul Daniel Horodniceanu a fost ținut în brațe de colegi până în ultima clipă. A ieșit nevinovat după ce a amenințat doi agenți care și-au permis să-l oprească în trafic – VIDEO

de: BZI.ro
15:17, 11 mart. 2024

Din acest moment, probabil orice român poate avea aceeași atitudine cu polițiștii care îl opresc în trafic, așa cum a avut și Horodniceanu. Dacă procurorul Daniel Horodniceanu a scăpat fără nici cea mai mică sancțiune din toată această situație, orice om care are o astfel de atitudine poate scăpa. Să nu mai mire pe nimeni dacă polițiștii vor fi înjurați, scuipați sau loviți în stradă de oameni care se bazează pe funcția pe care o ocupă sau pur și simplu se gândesc că pot face ce a făcut și baronul Horodniceanu fără să fie trași la răspundere.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni, 11 martie, ca nefondat, recursul declarat de Inspecția Judiciară, în cazul vicepreședintelui CSM, Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii ieșeni care în mai 2023 l-au oprit în trafic.

Hotărârea este definitivă.

Decizia luată luni, 11 martie, de instanța supremă în cazul procurorului Daniel Horodniceanu:

  • „Respinge, în unanimitate, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene formulată de către Daniel Horodniceanu.
  • Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecția Judiciară împotriva hotărârii din 8 noiembrie 2023 pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
  • Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Daniel Horodniceanu împotriva încheierii din 11 octombrie 2023 pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în acelaşi dosar.
    Hotărârea este definitivă.
  • Cu majoritate, instanța supremă a admis recursul declarat de procurorul Horodniceanu împotriva considerentelor hotărârii din 8 noiembrie 2023 pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
  • Înlătură din cuprinsul deciziei considerentele privind respingerea acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară, pentru abaterea disciplinară prevăzute de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi le înlocuieşte cu propriile considerente. Menţine soluţia din dispozitivul hotărârii atacate.
  • Respinge cererea lui Horodniceanu privind plata cheltuielilor de judecată.
  • Decizia, care este definitivă, a fost luată cu opinia separată a judecătorilor Cristinel Grosu şi Mădălina- Elena Vladu – Crevon, în sensul: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor hotărârii din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

În 8 noiembrie 2023, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară privindu-l pe Daniel Horodniceanu. Decizia a fost contestată de Inspecţia Judiciară.

În data de 27 iunie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel Horodniceanu pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.

Inspectorii judiciari au reţinut ca abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea 303/2022 raportat la art. 104 din Legea 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare, comportamentul procurorului, care, fiind oprit în trafic de agenţi de poliţie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat.

De asemenea, inspectorii au reţinut că procurorul, în cadrul interacţiunii cu agenţii de poliţie, şi-a declinat şi afirmat repetat calitatea, a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii, ceea ce constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea 303/2022.

Citește și: Încă o amânare în cazul baronului Horodniceanu. Judecătorii de la ÎCCJ au stabilit un nou termen în luna martie

Horodniceanu, discuții în contradictoriu cu polițiștii: „Eu sunt în măsură să fac orice!”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, luni, 14 martie, în cazul recursului formulat de Inspecţia Judiciară împotriva deciziei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a iertat pe vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii ieșeni.

Amintim cum în luna mai 2023, Daniel Horodniceanu a avut un dialog în contradictoriu cu polițiștii care l-au oprit în trafic, în județul Iași, pentru un control de rutină.

Citește și: Bula protectoare în care a intrat procurorul Horodniceanu: o nouă amânare de la ÎCCJ în cazul său

Deranjat de faptul că i s-au cerut actele la control, Horodniceanu le atrage atenția agenților că el a condus structura de combatere a crimei organizate și că toți polițiștii din județ îl cunosc. „Faceți cu mine chestii d-astea?”, afirmă fostul șef DIICOT.

IPJ Iași a dat publicității rezultatele verificărilor în cazul conflictului dintre doi agenți și procurorul Daniel Horodniceanu. În urma verificărilor s-a constat că filmarea nu a fost făcută cu bodycam-ul. Conform unor informații pe surse, Horodniceanu ar fi lovit mașina poliției și ar fi înjurat. Practic, polițiștii au început să filmeze pentru a avea probe cu care să se apere (continuarea aici).

Horodniceanu spune, printre altele:

„Sunteți foarte scrupuloși la datorie, văd”

„Ce faceți dvs la ora asta, faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat?”

„Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului”

„Vreți să vă învăț eu să vă faceți treaba?

„Eu sunt procuror de 25 de ani, matale de când ești polițist?”

„Dvs m-ați oprit pe mine că am avut tupeul să vă depășesc. Dvs faceți cu mine chestii d-astea?”

„Nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată a țării ăsteia”

„Eu oricum mâine mă duc să mă văd cu câțiva. Nu se poate așa ceva”

„Eu sunt în măsură să fac orice!”

„Încercați să vorbiți așa cu infractorii, nu cu procurorii”

„Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”