Procurorii DNA au bătut la birourile DRDP Iași! Furturile de asfalt sunt anchetate după ce a apărut un raport exploziv: „Doamne ajută! Nu am de ce să mă tem” – FOTO
Raportul de la DRDP Iași, legat de furtul de mixtură asfaltică de pe sectorul de drum național Iași – Bălțați, nu a rămas fără urmări. Pe fir au intrat și procurorii DNA care au cerut mai multe documente, termenul-limită fiind începutul lunii mai 2023. Inițial au fost incriminați doi șefi din cadrul instituției
Problemele de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași au ajuns în curtea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași. Asta, după ce a fost întocmit un raport din care reiese că în perioada 2020-2022 au fost comise mai multe furturi de mixtură asfaltică, prejudiciul fiind de aproape 500.000 de euro. În acest caz, procurorii DNA au intervenit și au început o cercetare penală. Din informațiile deținute de BZI, DRDP Iași trebuie să pună la dispoziția anchetatorilor documente doveditoare până la începutul lunii mai 2023.
Totul a pornit de la un contract de întreținere a unui drum național în perioada amintită, mai precis porțiunea Iași – Bălțați, cu o lungime de 30 de kilometri. Pentru realizarea lucrărilor, DRDP a cumpărat 56.000 de tone de asfalt de la firma de construcții Eky – Sam SRL. După revenirea lui Ovidiu Laicu la conducerea DRDP, în vara anului 2022, a fost verificat sectorul de drum. S-a constatat că au fost porțiuni în care asfaltul turnat era mai subțire cu 2 centimetri. Asta a condus la un prejudiciu de 7.000 de tone de mixtură. Nimeni nu știe unde a dispărut cantitatea respectivă. Mixtura putea fi folosită pentru asfaltarea unui drum de 10 kilometri cu o lățime de 6 metri.
Procurorii DNA vor cere explicații șefilor din acea perioadă
Mai mulți angajați ai DRDP Iași i-au acuzat de furt pe Corneliu Șerban, șeful de la Secția Drumuri Naționale (SDN) Iași, și pe Adrian Brînzilă, șeful Districtului Valea Lupului. Aceștia au negat acuzațiile, invocând că este vorba despre un atac politic. Acum, procurorii au solicitat contractele privind furnizarea mixturii asfaltice, jurnalul zilnic de lucrări, documentația tehnică, documente legate de cheltuielile privind întreținerea utilajelor și autovehiculelor din cadrul SDN Iași.
Nu în ultimul rând, vor fi verificate documentele ce arată care erau atribuțiile persoanelor aflate la conducerea DRDP Iași, SDN Iași și District Valea Lupului, în intervalul 2020-2022. Infracțiunile invocate sunt de fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În edițiile trecute au fost prezentate incidente în care un angajat de la DRDP Iași era terorizat de superiori.
Șeful SDN Iași: „Nu am de ce să mă tem”
Contactat telefonic, Corneliu Șerban a precizat că nu se teme de procurorii DNA și a explicat și de ce.
„Nu am de ce să mă tem. Nu mă interesează. Poate să intre cine vrea. Nu știu nimic despre DNA. Eu pot să confirm un singur lucru: de contracte s-a ocupat DRDP, SDN a fost executant. Doamne ajută, poate o să se facă lumină”, a declarat șeful SDN Iași.
Adrian Brînzilă nu a răspuns în urma apelurilor telefonice repetate. Inițial, cei doi au blocat apelurile efectuate de reporterii BZI.
Directorul DRDP Iași: „Probabil și DNA va începe în perioada următoare”
Și Ovidiu Laicu, șeful DRDP Iași, a comentat situația din instituție.
„Nu am cunoștință dacă este sau nu începută o cercetare, eu sunt internat în spital. Știu că raportul respectiv este înaintat la CNAIR, a fost un control de la CNAIR care încă nu e finalizat. De asemenea, raportul a fost trimis la Curtea de Conturi care va începe verificările în perioada următoare.
Probabil și DNA va începe, în perioada următoare, o verificare pentru a confirma sau infirma cele constatate de raport, iar cei acuzați vor avea posibilitatea să vină cu probe (contraexpertize) pentru a-și susține nevinovăția. Repet, nu am cunoștință de declanșarea vreunei anchete DNA pe marginea acestui subiect”, a transmis Ovidiu Laicu.
Furturile de la DRDP sunt anchetate de DNA, dar rămâne de văzut dacă vor fi găsiți și vinovații.