Procesul secolului în Italia. Peste 300 persoane afiliate mafiei ‘Ndrangheta vor fi condamnate

de: BZI.ro
16:00, 20 nov. 2023

Justiția italiană urmează să pronunțe luni, 20 noiembrie, verdictul în mega-procesul a peste 300 de presupuși membri ai ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din peninsulă, care se bucură practic de un monopol asupra traficului de cocaină în Europa, scrie agenția AFP. Un total de aproape 5.000 de ani de închisoare au fost ceruți împotriva a 322 de inculpați, acoliții și nașii caracatiței calabreze, precum și complicii lor cu gulere albe, funcționari publici, aleși locali și chiar ofițeri de poliție de rang înalt, conform G4Media.

Cu sediul în Calabria, o regiune foarte săracă aflată în vârful cizmei italiene, ‘Ndrangheta este cea mai bogată și mai puternică dintre mafiile italiene, înaintea Cosa Nostra din Sicilia și a Camorrei napoletane.

Cu o prezență în aproximativ patruzeci de țări, ‘Ndrangheta are un control puternic asupra ținuturilor natale, infiltrându-se și corupând administrația și impunând în același timp dominația de fier asupra populației.

Din ianuarie 2021, trei judecători au petrecut mii de ore audiind martori, printre care aproximativ cincizeci de mafioți care au devenit colaboratori ai justiției, cu privire la activitățile familiei Mancuso și ale asociaților săi, un important clan ‘Ndrangheta care controlează provincia Vibo Valentia.

„Nașul” provinciei Vibo Valentia, Luigi Mancuso, în vârstă de 69 de ani, care a fost arestat în 2019, este judecat separat.

“Tăcere asurzitoare”

Acest mega-proces, desfășurat într-un buncăr puternic păzit din orașul Lamezia Terme, este cel mai mare proces împotriva Mafiei din ultimii peste 30 de ani. Acuzațiile sunt numeroase: asociere mafiotă, trafic de droguri, șantaj, uzurpare, spălare de bani… În timpul procesului, inculpații au prezentat în detaliu funcționarea violentă a ‘Ndrangheta, influența sa asupra populației locale, șantajul, trucarea licitațiilor și a alegerilor, achiziționarea de arme etc.

Ei au dezvăluit ascunzători de arme în cimitire, folosirea ambulanțelor pentru transportul de droguri și au dezvăluit modul în care apa municipală era deturnată pentru a uda plantațiile de marijuana.

La deschiderea audierii de luni dimineață, un om de afaceri care a fost victimă a mafiei a venit, ca în fiecare săptămână de la începerea procesului, pentru a-și exprima sprijinul „pentru cei care contribuie la eliberarea noastră, judecătorii și procurorii”.

Intervievat de un jurnalist AFP, Rocco Mangiardi, în vârstă de 67 de ani, a declarat că regretă „tăcerea asurzitoare” a presei italiene în acest caz și absența unor cetățeni obișnuiți ca el în tribuna publică.

Criminalitate multinațională

Cei care se opun mafiei sunt amenințați, chiar eliminați. Aceștia găsesc la ușa lor căței morți, capete de capră sau chiar de delfin. Ca să nu mai vorbim de mașinile incendiate și de vitrinele magazinelor jefuite. Unii sunt, de asemenea, bătuți sau împușcați, în timp ce alții dispar pentru totdeauna.

Ilustrând infiltrarea ‘Ndrangheta în economia legală, directori de companii, primari și funcționari publici, inclusiv un ofițer de poliție de rang înalt, se află în boxa acuzaților.

Unul dintre cei mai cunoscuți este un avocat în vârstă de 70 de ani, Giancarlo Pittelli, fost deputat și senator al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, care riscă până la 17 ani de închisoare pentru presupusul său rol de intermediar între clan și lumea politică.

Mult timp subestimată, ‘Ndrangheta s-a dezvoltat discret timp de decenii, în timp ce autoritățile și-au concentrat eforturile asupra Cosa Nostra, mafia siciliană prezentată în filme precum „Nașul”.

Primul mega-proces împotriva membrilor săi a avut loc la Palermo în 1986, soldat cu condamnarea a 338 de membri ai mafiei.

În prezent, experții estimează că ‘Ndrangheta, formată din aproximativ 150 de familii calabreze, are o cifră de afaceri anuală de aproximativ cincizeci de miliarde de euro la nivel mondial.

Cu ajutorul Interpolului, Italia a reușit în ultimii ani să își întărească controlul asupra rețelei criminale, ceea ce a determinat forțele de poliție din întreaga lume să recunoască și să abordeze activitățile ‘Ndrangheta pe teritoriul lor.

Dar, în ciuda amplorii sale, este puțin probabil ca acest proces să zdruncine activitățile ‘Ndrangheta, potrivit experților.

„Nu cred că o operațiune polițienească este suficientă pentru a distruge ‘Ndrangheta”, spune Antonio Nicaso, care indică alte priorități: ocuparea forței de muncă, educația și schimbarea mentalităților. „De asta ai nevoie pentru a ataca o organizație criminală”.