Procesul pisicii omorâte de câinii vagabonzi din comuna Aroneanu a luat o nouă turnură! Primarul s-a spălat pe mâini și a dat vina pe altă instituție: „Am cerut 30.000 lei” – FOTO
Sofia, pisica omorâtă de câinii fără stăpân din comuna Aroneanu, scoate la iveală modul în care juriștii instituției acționează. La proces, s-a invocat faptul că firma de salubritate a Primăriei Iași trebuia să strângă câinii din localitate
Un proces prin care un locuitor din comuna Aroneanu, județul Iași, cere despăgubiri primarului Benone Moruzi, a ajuns într-un nou stadiu. Totul a început în 2021, pe data de 27.06.2021, când Andrei Dobircianu petrecea ziua de duminică alături de soție și băiat. La un moment dat a auzit un zgomot puternic și a ieșit din casă să vadă ce se întâmplă. Mai mulți câini periculoși au intrat prin gard și a atacat pisica familiei, Sofia, din rasa British Shorthair. Animalul nu a supraviețuit, proprietarul a găsit capul pisicii undeva prin vecini. Toată familia a suferit un șoc, pentru că animalul de companie era foarte îndrăgit, mai ales de băiat. Bărbatul a făcut reclamații la primărie, pentru că și copiii care merg la școală sunt atacați de haitele de câini. De multe ori, copiii se înarmează cu pietre ca să poată alunga câinii. La acea dată, primarul Benone Moruzi declara că există o asociație care se ocupă de strângerea câinilor fără stăpân, fără alte lămuriri. Au fost prezentate cazuri în care câinii fără stăpân au fost adoptați de familii generoase.
Procesul pisicii omorâte de câinii vagabonzi din comuna Aroneanu este tărăgănat
Andrei Dobircianu a făcut toate demersurile pentru a alerta autoritățile, dar situația a rămas neschimbată. Mai mult, a chemat în instanță Primăria Aronenau și a cerut despăgubiri de 30.000 lei. La un moment dat, după câteva termene, juriștii lui Benoni Moruzi au apelat la un tertip ca să lungească procesul. Au invocat faptul că Salubris SA, firma de salubritate a Primăriei Iași, ar fi trebuit să asigure servicii de ecarisaj. Fals, firma de salubritate nu are contracte încheiate cu comunele din județul Iași.
„Salubris SA are obligativitatea să strângă câinii de pe raza teritorială a municipiului Iași. Nu s-au încheiat contracte cu alte localități din județul Iași. Fiecare comună trebuie să aibă propriul sistem de ecarisaj, cum este în cazul comunei Miroslava”, a declarat Cătălin Neculau, director general Salubris SA.
Chiar și așa, procesul va avea mai multe termene, pentru că Salubris SA a ajuns să aibă calitatea de pârât. Comuna Aroneanu a ajuns să fie considerată ca localitatea cel mai slab dezvoltată din județ Iași.
Andrei Dobircianu: „Îmi creează disconfort”
Contactat de reporterii BZI, Andrei Dobircianu a explicat că este nemulțumit de atitudinea primarului.
„Cei de la Salubris nu sunt de vină. Primăria s-a disculpat cum că Salubris trebuia să se ocupe. Este o metodă de a lungi procesul. Faptul că trece atâta timp îmi creează disconfort. Tot dosarul ăsta este legat de problema cu câinii care sunt din ce în ce mai periculoși. Copiii din zonă merg cu frică la școală, au tot timpul o piatră în mână. Am făcut reclamații la primărie, dar nu mi-au răspuns. După ce am plătit și taxa de timbru, pretențiile sunt de 30.000 lei”, a declarat Andrei Dobircianu.
Contactat telefonic în repetate rânduri, primarul Benoni Moruzi nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. Procesul pisicii omorâte de câinii vagabonzi din comuna Aroneanu urmează să aibă un nou termen pe data de 28.06.2022.