Proces INCENDIAR la Iași! Șeful unei instituții acoperă o combinație de milioane de euro. A fost pus să dea explicații în fața judecătorilor – FOTO, VIDEO

de: Ciprian Boaru
04:00, 23 ian. 2020

Proces incendiar la Curtea de Apel Iași. URBAN – INCERC Iași refuză să asigure accesul pe terenul unui proprietar. Suprafața a fost revendicată chiar în incinta Institutului. Avocații părților implicate au stabilit că decizia trebuie luată de Statul Român, nu de INCERC, care ar avea calitatea doar de administrator. „Ministerul Finanțelor Publice a transmis Ministerului Cercetării și Inovării (actualul MEC- n.r.) în mod clar că ofertele privind schimbul de terenuri și reconfigurarea limitelor cadastrale sunt legale și că Ministerul Cercetării și Inovării ar trebui să se decidă asupra oportunității soluțiilor propuse de persoana fizică, în sensul de a alege una dintre acestea”, se arată într-un răspuns oficial. Chiar și așa, proprietarul terenului s-a lovit de refuzul instituțiilor. Magistrații se vor pronunța în acest caz pe data de 5 februarie. La proces a fost adus și directorul general INCERC, Vasile Meiță, arhitectul lui Liviu Dragnea, ținut în funcție acum și de PNL

Scandal cât casa pornit la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN – INCERC”, filiala Iași. În trecut, în curtea Institutului, de pe strada A. Șesan nr. 37, a fost retrocedată o suprafață de teren de 1.124 metri pătrați, dar care nu beneficia de nicio cale de acces. Revendicarea a fost solicitată de către Sigfried Moscovici. În urmă cu aproape doi ani, terenul a fost cumpărat de Lucian Răchiteanu, contra sumei de 150.000 de euro. Imediat, a făcut o solicitare către INCERC, pentru a găsi o soluție care să permită accesul. Însă, nimic. Reprezentanții instituției au refuzat orice dialog concret. Mai mult, decizia trebuia luată la București, de către directorul INCERC, Vasile Meiță. Proprietarul terenului s-a săturat să tot aștepte și a acționat INCERC în instanță. Ieri, la Curtea de Apel Iași s-a judecat un nou termen, la care a fost prezent și directorul Meiță, în calitate de pârât. Răchiteanu a mai dat în judecată Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Judecătoarea a anunțat că se va pronunța în cazul acestui dosar pe data de 5 februarie.

Bătaie între instituții

La termenul de ieri, avocații lui Meiță au vrut să aducă noi probe la dosar din care să reiasă că directorul general se supune deciziilor luate de Consiliul de Administrație INCERC, dar judecătoarea a respins solicitarea. Avocata lui Lucian Răchiteanu a arătat că s-a adus la cunoștință instituțiilor abilitate că ar exista trei variante pentru stingerea litigiului: schimb de terenuri, înființarea unei căi de acces sau modificarea limitelor de hotar. Dar niciuna din aceste soluții nu au fost nici respinsă, nici aprobată. Reprezentanții INCERC sunt acuzați de abuz de putere, tocmai prin atitudinea pe care au promovat-o în ultimii doi ani. Absurdul situației abia acum apare. În fața instanței, MEC susține că nu este titular pe proprietatea unde funcționează INCERC Iași, iar INCERC București susține că are doar calitatea de administrator. Cireașa de pe tort vine de MFP, de unde reiese că nu ar fi primit nicio propunere legată de situația juridică a terenului. În consecință, terenul ar aparține Statului Român. S-a sugerat ideea că modificarea de patrimoniu a Institutului se poate reliza doar printr-o Hotărâre de Guvern.

Nu se lasă ușor

Cert este că INCERC nu vrea să renunțe la niciun centimetru de teren. În sala de judecată a fost lansată chiar ideea șocantă că Răchiteanu nu ar fi trebuit să cumpere terenul. Reporterii BZI au stat de vorbă cu directorul Meiță, prezent la Curtea de Apel Iași. Acesta s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate.

„Directorul nu face nimic pentru că nu este proprietar, noi nu suntem proprietari. Jurista a spus exact ce trebuia. Eu am Consiliul de Administrație deasupra, care răspunde de Institut, nu eu. Statul Român trebuie să facă ceva, să i-l schimbe, să-i dea bani, pentru că ne încurcă pe noi. Avem mari pagube în activitate”, a declarat Vasile Meiță, director URBAN – INCERC.

Povestea este diferită

Faptul că atât MEC, cât și INCERC s-au ferit să ia o decizie este demonstrat de un răspuns oferit de MFP. Șefii Finanțelor au precizat negru pe alb că un schimb de terenuri este legal.

„URBAN – INCERC nu ar pierde niciun centimetru pătrat de teren și nu ar fi păgubit în niciun fel, terenul propus la schimb fiind pe un colț marginal, la o distanță de cca. 70 metri de actuala poziție intabulată legal. Această soluție ar fi determinat în mod cert ca URBAN – INCERC Iași să obțină deblocarea căilor de acces pentru a-și continua activitatea. Subliniez faptul că Ministerul Finanțelor Publice a transmis Ministerului Cercetării și Inovării (actualul MEC -n.r.) în mod clar că ofertele privind schimbul de terenuri și reconfigurarea limitelor cadastrale sunt legale și că Ministerul Cercetării și Inovării ar trebui să se decidă asupra oportunității soluțiilor propuse de persoana fizică, în sensul de a alege una dintre acestea”, se arată în adresa trimisă de proprietarul Lucian Răchiteanu.

Omul lui Liviu Dragnea, ținut în funcție de liberali

Șeful INCERC, arhitectul Vasile Meița, este cel care a proiectat casa lui Liviu Dragnea și care este menținut în funcție și de conducerea PNL. În timp ce Vasile Meița a fost adoptat de liberali, activitatea institutului din Iași este blocată pentru că nu mai există cale de acces. Practic, cercetătorii ieșeni nu au mai avut activitate în ultimii ani și au preferat sa stea acasă și să încaseze lunar salarii de peste 5.000 de lei net. Vom reveni și cu alte dezvăluiri incendiare despre modul în care poți sta acasă și să încasezi lunar un salariu nesimțit.