Probleme pe piața muncii din România! Cu ce se confruntă angajații și angajatorii
Probleme pe piața muncii din România! Deteriorarea sănătăţii mintale, creşterea costurilor medicale şi lipsa profesioniștilor sunt printre principalele riscuri. Iată cu ce se confruntă amgajații și angajatorii în ultima vreme.
Probleme pe piața muncii din România!
Un studiu recent arată problemele principale cu care se confruntă angajatorii, dar și salariații din România și din alte state membre UE. Deteriorarea sănătăţii mintale, creşterea costurilor medicale şi lipsa talentelor sunt printre principalele riscuri legate de oameni cu care se confruntă organizaţiile, companiile și firmele din Europa.
,,E nevoie ca organizaţiile din România să fie tot mai aproape de angajaţii lor şi să îi sprijine prin intermediul programelor de beneficii care să acopere sănătatea şi starea de bine a acestora. Experienţa gestionării programelor de beneficii pentru peste 400.000 de angajaţi din România ne arată determinarea companiilor pentru a găsi beneficiile optime din perspectiva bugetelor alocate şi a utilităţii resimţite de angajaţi. Companiile care aleg să implementeze programele de beneficii alături de experţi pornesc cu un avantaj încă din momentul proiectării şi pe tot parcursul procesului de implementare şi administrare al programelor de beneficii.”, afirmă Anca Ene, Mercer Marsh Benefits, Manager, România.
Cu ce se confruntă salariații din România
Tot mai mulți români se plâng de faptul că lunar câștigă foarte puțin și abia fac față cheltuielilor. Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS.
Majoritatea cetățenilor spun că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar. La un venit de 4.000 de lei, adică salariul mediu, statul oprește 144 de lei sub formă de impozit, după care, la fondul de pensii ajung 1.697 de lei. De asemenea, românii mai plătesc 679 de lei la asigurări de sănătate și alți 153 de lei ca fond de șomaj.
După dările la stat, angajații mai cheltuiesc aproximativ 30% din salariu pe alimente. După carburant vin facturile, dări care nu sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. La eclectricitate statul oprește 19%. Odată achitate aceste dări și taxe, urmează impozitele sub diverse forme, mașini, imobile, dar și servicii publice. Astfel, din 4.000 de lei, aproximativ 25% ajung la stat.
Constanța este județul cu cele mai mici salarii din România. Câștigul salarial brut la nivelul județului Constanța este, în medie, 4381 de lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Județele cu cele mai multe joburi sunt București, Timiș, Cluj și Brașov. Domeniile către care s-au făcut cele mai multe angajări au fost în vânzări, management, financiar/contabilitate, retail, IT.
Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.