Probleme la proiectele cu fonduri europene, din Iași. „Au întârziat cu 2-3 luni semnarea contractelor de finanțare”

de: Raluca Costin
02:00, 03 iun. 2022

Implementarea proiectelor cu fonduri europene, din Iași, se derulează cu dificultate din cauza situației din domeniul construcțiilor, unde prețurile materialelor au crescut. Specialiștii Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est spun că beneficiarii amână semnarea contractelor de finanțare

Fermierii din Iași care au îndeplinit condițiile pentru a obține fonduri europene întârzie semnarea contractelor de finanțare din cauza situației din domeniul construcțiilor, unde au crescut prețurile la materiale și comenzile sunt onorate cu întârziere. Potrivit lui Ficu Anghel, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est în următoarea perioada va crește numărul de contracte semnate după ce vor fi finalizate evaluările dosarelor de finanțare pentru proiectele depuse în anul 2022.

„În această perioadă ne-am concentrat mai mult pe evaluarea dosarelor depuse în sesiunile deschise în anul precedent. Vom finaliza, cel mai probabil, pe 20 iulie evaluarea pe cererile din submăsurile închise anul trecut. Beneficiarii au venit să depună cereri pentru tranșele de plată însă din cauza situațiilor cu prețurile la materialele de construcții, faptul că nu mai găsesc ce au nevoie pentru implementarea proiectelor, au întârziat cu 2-3 luni semnarea contractelor de finanțare. Va crește volumul plăților către beneficiari cel mai probabil în lunile care urmează, după ce vor fi publicate noi liste cu beneficiarii fondurilor nerambursabile”, susține Ficu Anghel, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, care aparține Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Implementarea proiectelor cu fonduri europene din Iași, amânată cu câteva luni

Prin CRFIR Nord-Est se gestionează acordarea de fonduri europene în județele Iași, Vaslui, Neamț, Suceava, Bacău și Botoșani. Specialiștii instituției au făcut plăți în valoare de 10 milioane de euro, în primele 4 luni din anul 2022. În această perioadă specialiștii în acordarea fondurilor europene evaluează dosarele depuse în submăsura 6.1-Instalarea tinerilor fermieri. Tinerii fermieri din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de 4 milioane de euro, în cadrul submăsurii 6.1, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Suma disponibilă a fost epuizată înainte de termen iar aproape 80 la sută din dosarele depuse în această submăsură au fost evaluate. De asemenea, dosarele depuse de ieșeni în submăsurile destinate sectorului non-agricol au fost evaluate și un prim raport de selecție a fost publicat pe site-ul AFIR, pentru proiectele depuse în submăsura 6.4-Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole a fost publicat de AFIR.

Specialiștii AFIR evaluează sute de dosare depuse din Iași

Ieșenii investesc în mediul rural, în domeniul nonagricol, fonduri europene în valoare de 315.000 euro. Fondurile acordate în acest domeniu s-au epuizat în 5 zile, fiind depuse proiecte și în submăsura 6.2–Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, și aici fiind epuizate fondurile alocate, înainte de termen. În această perioadă sunt evaluate cele 34 de dosare depuse din Iași și alte 1.200 din toată țara. Pentru că interesul pentru accesarea fondurilor europene a fost mare și s-au depus multe proiecte departajarea lor va fi dificilă, selecția fiind riguroasă și numai cei care au proiecte bune vor putea accesa fondurile europene, spun specialiștii din Iași.

Aceștia mai spun că implementarea proiectelor cu fonduri europene se face cu dificultate doar în cazul ieșenilor care fac achiziții și depind de domeniul construcțiilor.