Probleme de sănătate cauzate de emoţii. Cum resimte ficatul

de: BZI.ro
10:52, 28 apr. 2020

Emoțiile tale sunt într-o strânsă legătură cu corpul tău, ceea ce le permite să aibă un impact mare nu numai asupra stării tale mentale, ci și asupra stării fizice. Dacă te informezi bine, este posibil să descoperi cât de puternice sunt emoțiile tale și cum te pot ajuta să îți gestionezi starea de spirit și să îți menții sănătatea.

Iată cum îți afectează aceste emoții corpul și câteva sfaturi pentru o viață echilibrată:

1. Dragoste

De fiecare dată când ești îndrăgostit, pe lângă starea de bine, poți să ai foarte ușor palpitații. Acestea sunt cauzate de stimularea adrenalinei și a norepinefrinei, spune Kat Van Kirk un sexolog clinic și un terapeut pentru căsnicie și familie. În același timp, oxitocina, numit și „hormonul dragostei”, te face să te simți fericit, încrezător și îți poate elimina simptomele de durere, iar inima ta devine mai sănătoasă. Se spune că oamenii căsătoriți trăiesc mai mult decât cei singuri.

2. Furie și anxietate

Furia este asociată cu resentimente, iritabilitate și nervozitate. Îți poate aduce de la dureri de cap și insomnie la probleme de digestie, probleme de piele, atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral. Mai mult, dacă continui să te lași măcinat de griji, furia se intensifică și odată cu ea întărește și simptomele anxietății. Pentru a nu lăsa furia să câștige, meditează mai mult și privește imaginea de ansamblu. Nu trebuie să uiți că problemele au o rezolvare și comunicarea te-ar putea ajuta.

3. Depresie

Depresia este o tulburare a creierului care îți afectează și starea fizică. Această stare crește riscul de apariție a unei serii de afecțiuni și slăbește sistemul imunitar. De asemenea, provoacă insomnie din cauza unei incapacități de a te simți confortabil și a numeroaselor gânduri și griji. Depresia și expunerea la stres cresc riscul unui atac de cord. O persoană deprimată poate avea de asemenea probleme cu memoria.

4. Frică

Când ești înspăimântat, sângele se scurge în așa fel încât te va face să arăți palid. Când te confrunți cu ceva ce îți declanșează frica, vasele de sânge strâng fluxul de pe față și de pe extremități , trimițând mai mult sânge la nivelul mușchilor și corpului, astfel încât să fii pregătit pentru orice îți provoacă teamă: fie pentru un zbor, fie pentru o luptă.

5. Dezgust

Să simți dezgust pentru ceva sau, chiar mai rău, cineva este una dintre cele mai dificile emoții pe care să le poți controla. Spre deosebire de alte emoții, cum ar fi frică și furia, care îți accelerează ritmul cardiac, dezgustul te face să îți încetinești ritmul inimii. Poți simți, de asemenea, greață sau ca și cum ceva nu este în regulă cu stomacul.

6. Rușine

În cazurile de rușine sănătoasă, o persoană nu își pierde stima de sine și voința. O rușine nesănătoasă vine de obicei din trecut și, în acest sens, rușinea toxică devine o parte a persoanei și un fel de stres pentru ei. Acest lucru cauzează probleme cum ar fi supraproducția cortizolului, principalul hormon de stres, ceea ce poate duce la o creștere a frecvenței cardiace.

Pentru a învinge rușinea, încetează să te mai compari cu ceilalți. Învață să fii încrezător !

7. Mândrie și dispreț

Mândria nerezonabilă vine din gânduri negative despre alte persoane, împreună cu sentimentul că nimeni nu este mai bun decât tine. Dacă această emoție este accentuată te poate stresa și astfel poate duce la arsuri la stomac, dureri de stomac, hipertensiune arterială, etc.

Dacă îți este greu să spui „îmi pare rău”, încercă aceste sfaturi: nu mai fi perfecționist și consideră un eșec ca o șansă pentru o încercare mai bună. Fii mai empatic și încercă să înțelegi ceea ce simt cei din jur. Acceptă oamenii așa cum sunt !

8. Gelozie

Unii oameni consideră că gelozia este dulce, desigur numai atunci când nu este exagerată. E normal să te simți gelos atunci când te temi să nu pierzi persoana iubită. Însă trebuie să ai grijă să nu duci această emoție la extreme, întrucât o gelozie nesănătoasă poate distruge inimi, relații și familii. Stresul provocat de gelozie accelerează ritmului cardiac și crește tensiunea arterială.

9. Fericire

Aristotel spunea: „Fericirea este sensul și scopul vieții, scopul și sfârșitul întregii existențe umane”. Fericirea și sănătatea merg mână în mână, întrucât vei avea mai puține probleme cu inima, un sistem imunitar mai puternic și o viață mai lungă. De asemenea, te ajută să depășești stresul. Conform unui studiu publicat în 2015, s-a constatat că fericirea reduce riscul de deces cu 18% la persoanele sănătoase și cu 2% la cei cu afecțiuni preexistente.

10. Anxietatea și depresia cresc riscul de deces cauzat de afecțiuni hepatice.

Un studiu a demonstrat că o tulburare mentală poate duce la creșterea riscului bolilor cardiovasculare. La rândul său, boala cardiovasculară poate fi o cauză a bolii hepatice, cunoscută sub numele de boala hepatică grasă non-alcoolică, care se poate transforma în ciroză și insuficiență hepatică. Prin urmare, anxietatea sau de depresia pot crește semnificativ riscul decesului datorat bolilor hepatice.