Problema cormoranilor din Iași, discutată la Bruxelles. Cătălin Platon, președinte ROMFISH: „Iubitorii naturii care conduceau cruciada împotriva pisciculturii tac”

de: Redacția BZI
02:00, 30 iul. 2022

Problema cormoranilor din Iași a fost discutată la Bruxelles de către miniștrii Agriculturii care s-au declarat îngrijorați de creșterea numărului de prădători din fermele piscicole. Cătălin Platon, președintele ROMFISH, susține că piscicultorii au fost loviți din toate părțile și au nevoie de ajutoare financiare

Despre înmulțirea cormoranilor și vidrelor, situație care afectează și fermele piscicole din județul Iași, au discutat miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți la Bruxelles, pe 18 iulie 2022. Cele două specii sunt protejate prin lege, iar pagubele produse sunt atât de mari încât afacerile nu mai sunt viabile, din punct de vedere economic, și este necesară compensarea pierderilor.

„Seceta care afectează grav regiunea Moldovei pune piscicultura în situaţia de a renunţa la această activitate, singura din domeniul agricol care nu este susţinută prin scheme de plăţi directe. Peste criza preţurilor la cereale, începută în 2021, pe care fermierii piscicoli le folosesc pentru hrănirea peştilor, peste criza preţurilor la energie şi carburanţi, începută în 2021, şi ca efect al secetei, efectivele piscicole sunt în situaţia de a încerca să supravieţuiască cu din ce în ce mai puţină apă, ceea le face şi mai vulnerabile la atacul prădătorilor ihtiofagi (păsări şi mamifere). În aceste condiţii, ne vine foarte greu să mai sperăm că putem relua ciclul de producţie anul viitor, în condiţiile în care puţinul peşte rămas nu va asigura fluxul de numerar necesar unui ciclu de producţie”, susține Cătălin Eugen Platon, președinte ROMFISH.

Afacerile din piscicultură au fost afectate și de pandemia de COVID-19.

Problema cormoranilor din Iași ar putea fi rezolvată cu compensații bănești

Acesta adaugă faptul că, deși piscicultorii trebuiau să primească aceste compensații, nu au încasat niciodată banii promiși.

„În ceea ce priveşte compensaţiile pe care Legea 49/2011 le prevede a fi acordate inclusiv fermierilor piscicoli pentru menţinerea unui management tradițional al exploataţiei pisicole, Guvernul României nu a emis nici acum, după 11 ani de când era obligat să o facă, Hotărârea de Guvern care să detalieze modul de calcul şi de acordare a acestor compensaţii. Mai mult, deși pentru partea productivă a acestui tip de finanţare, anume Fondul European pentru Sectorul Pescăresc şi Afaceri Maritime 2014–2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale refuză cu obstinaţie să utilizeze fondurile europene prin care se pot compensa pierderile suferite de fermele piscicole, ca urmare a acţiunii prădătorilor ihtiofagi, ţine blocată și măsura specifică, deși Comisia Europeană i-a indicat expres modul de deblocare. Problema pierderilor cauzate pisciculturii de către specii de păsări şi mamifere ihtiofage, mai mult sau mai puţin protejate (n.r. – care consumă exclusiv peşte), a căror vedetă a devenit cormoranul, deşi nu este singurul responsabil, a fost tratată în România în cheia băşcăliei. Doar că această zeflemea nu s-a făcut pe banii celor care au iniţiat-o şi au susţinut-o, ci pe banii fermierilor piscicoli”, mai spune Cătălin Platon.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că dispare Delta Moldovei din cauza secetei, cormoranilor și braconajelor.

Cătălin Platon, ROMFISH: „Iubitorii naturii care conduceau cruciada împotriva pisciculturii tac”

Președintele ROMFISH adaugă faptul că „iubitorii naturii” care conduceau cruciada împotriva pisciculturii au dispărut.

„Iată, însă, că în Consiliul Agrifish, din 18 iulie 2022, această problemă a fost ridicată şi de alte state membre UE, ca fiind de o gravitate extremă, afectând viabilitatea economică a pisciculturii, în special, şi a acvaculturii, în general. Nu este mai puţin adevărat că genul acesta de semnalări şi poziţii în instituţiile europene nu sunt de dată recentă, ci au fost iniţiate, în diverse forme, încă din 1997. Trist este că «iubitorii naturii» care conduceau cruciada împotriva pisciculturii şi întru apărarea necondiţionată a acestor păsări şi mamifere, acum, la vreme de secetă, când aceste păsări ihtiofage, după ce ne vor fi terminat peştele din ferme, vor muri de inaniţie, tac. Acum nu-i mai interesează nimic. Căci lesne este a sta pe aici cu fundul altuia!”, încheie Cătălin Platon, președinte ROMFISH.

Problema cormoranilor din Iași și din alte zone din țară a fost semnalată la Bruxelles și de Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.