Probioticele ajută la combaterea obezității la copii

de: Echipa Bzi.ro
18:51, 11 sept. 2020

Probioticele pot ajuta copiii și adolescenții care sufera de obezitate să piardă în greutate alături de o dietă hipocalorică, spune un nou studiu științific.

Prezentat la cel de-al 22-lea Congres European de Endocrinologie, un nou studiu științific favorizează probioticele alături de o dietă cu conținut scăzut de calorii pentru combaterea obezității infantile.

Studiul a implicat două așa-numite bacterii probiotice, Bifidobacterium BR03 și Bifidobacterium B632. Acest grup de bacterii face parte din microbiota intestinală naturală și, în special, ajută la combaterea altor bacterii care sunt patogene, cum ar fi Escherichia coli. Bifidobacteriile ajută și la digestia carbohidraților și a fibrelor dietetice.

Dr. Flavia Prodam și echipa ei de la Universitatea din Piemontul de Est (Vercelli, Italia) au recrutat 100 de copii și adolescenți obezi cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, pentru o dietă controlată cu calorii. Unora li s-au administrat în mod aleatoriu Bifidobacterium BR03 sau B632 în paralel, în timp ce alții nu au luat probiotice, doar placebo, timp de 8 săptămâni. Au fost efectuate analize clinice, biochimice și biologice (eșantion de scaun) pentru a determina efectele suplimentării probiotice asupra greutății, microbiotei intestinale și metabolismului.

Concluzia studiului: probioticele ajută la combaterea obezității la copii

Copiii care au luat probiotice alături de dietă au experimentat talie, indice de masă corporală, rezistență la insulină și chiar concentrație de E.coli în intestine reduse. Astfel de rezultate nu au fost găsite în grupul de copii și adolescenți care nu au luat probiotice, dar care au slăbit pur și simplu.

Studiul sugerează că suplimentarea cu probiotice modifică microbiota intestinală și are efecte benefice asupra metabolismului organismului, îmbunătățind pierderea în greutate. Suplimentele probiotice sunt administrate frecvent persoanelor fără dovezi adecvate. Aceste rezultate tind să demonstreze eficacitatea și siguranța a două tulpini probiotice în tratamentul obezității la o populație tânără. Dr. Flavia Prodam a adăugat:

„Următorul pas al cercetării noastre este identificarea pacienților care ar putea beneficia de acest tratament probiotic, pentru a crea o strategie mai personalizată de slăbire. De asemenea, dorim să analizăm mai clar rolul alimentelor și al probioticelor asupra compoziției microbiotei. Acest lucru ne-ar putea ajuta să înțelegem modul în care microbiota este diferită la tinerii obezi”.