Probele DNA din dosarul de mare-corupție al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu au fost validate. Dosarul poate fi trimis în judecată
Joi 7 octombrie 2021, un judecător de cameră preliminară de la instanța supremă a decis însă în mod nedefinitiv, ca în cazul ex-premierului Călin Popescu Tăriceanu, începerea judecării. Acesta este acuzat de anchetatorii DNA pentru fapte de mare corupție.
Probleme din dosar aduse de către Direcția Națională de Anticorupție (DNA) au fost aprobate în timp ce cererile lui Tăriceanu au fost respinse, dosarul putând fi trimis în judecată.
Dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat va fi trimis în judecată
Înalta Curte de Casație și Justiție ( ICCJ) a aprobat joi, 7 octombrie 2021, după ce instanța supremă a amânat, în 29 septembrie pronunțarea primei decizii. Aceasta a fost dată astăzi și care stabilește faptul că dosarul poate fi trimis în judecată pe baza acuzațiilor din partea DNA , cu privire la 800.000 de dolari pe care acesta i-ar fi primit.
„Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr.668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Sec?ia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”, se arată în minuta deciziei de joi.
Probele DNA au fost acceptate de Înalta Curte de Casație și Justiție
Având în vedere că Tăriceanu acuză probele strânse de DNA, ICCJ a stabilit că acestea au fost obținute în mod legal și administrate de către anchetatorii DNA. În schimb, cererile cu privire la pretinsele vicii invocate de avocatul lui Tăriceanu, nu au fost aprobate pe motiv că nu au un fundament.
Astfel că, judecătorii de cameră preliminară de la instanța supremă în urma finalizării procedurilor Călin Popescu Tăriceanu va fi trimis în judecată sub acuzația că a primit mită în valoare de 800.000 de dolari.
Călin Popescu Tăriceanu a cerut reuniunea dosarului său cu cel al lui Petru Berteanu
Printre cererile lui Tăriceanu, au fost cea a conexării dosarului său cel al afaceristului Petru Berteanu. Această cerere a fost respisă de ICCJ în data de 14 aprilie, cei doi implicați în cazul licențelor Microsoft fiind judecați în mod separat.
„Respinge, ca inadmisibilă, cererea de reunire a dosarului nr.1561/2/2021/a1 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, privind pe inculpatul Berteanu Petru, la dosarul nr.619/1/2021/a1 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, privind pe inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton. Definitivă”, se arată în decizia instanţei supreme.
În anul 2019, decembrie, afaceristul Berteanu a fost acuzat de către Direcția Națională Anticorupție pentru complicitate la luare de mită, oferind ajutor fostului premier ca acesta să primească banii de la reprezentanţii firmei Fujitsu Siemens GMBH Austria. Această sumă era dată în pentru ca Guvernul să prelungească, folosind acte adiționale, licenţele IT Microsoft pentru şcoli.
Acuzațiile aduse lui Petru Berteanu
Conform procurorilor DNA, afaceristul a primit un procent de 10%, adică 2.581.519 dolari de la companiei Fujitsu Siemens pentru două acte adiționale ce au fost încheiate în legătură cu licențele Microsoft, mai exact prelungirea acesteia.
Suma de 800.000 de mii de dolari primită de Tăriceanu, reprezintă doar cele două acte, banii de pe al treilea ne mai fiind oferiți din cauza faptului că în noul Guvern, Tăriceanu nu a mai făcut parte. Cât despre restul banilor, aceasta a rămas la Berteanu și la o altă persoană din anturajul acestuia, însă suma a fost blocată parţial în Austria de către autorităţi.
DNA a confiscat cinci imobile din București evaluate la suma de 782.500 de euro, aparținând afaceristului Berteanu (în urma solicitării în rechizitoriu suma de 830.000 euro) iar de la persoana apropiată afaceristului a fost solicitată suma de 590.000 de euro.
Cât despre Călin Popescu Tăriceanu, DNA a sechestrat bunuri imobile în valoare de 800.000 de euro exact suma de care acesta este acuzat în dosar pentru luare de mită.