Proba la Matematica i-a speriat pe elevii ieșeni! „Dacă iau 6 la mate, mă las de fumat și de băut!”
Marți, 21 iunie 2022, absolvenții claselor a XII-a, înscriși la examenul național de Bacalaureat, au susținut a doua probă scrisă, la Matematică sau Istorie, în funcție de profilul pe care l-au urmat în cei patru ani de liceu. Dacă Matematica i-a speriat pe elevii ieșeni, la Istorie lucrurile au stat de la foarte bine în sus
Deși unii tineri au sperat că nota minimă va fi ușor de obținut, după ce au ieșit de la examen, au apărut semne de întrebare în legătură cu rezultatul obținut.
Subiectele de la Matematică, la profilul tehnologic, i-au luat prin surprindere pe candidați.
Proba obligatorie a profilului este considerată cea mai dificilă dintre toate cele trei testări.
Matematica i-a speriat pe elevii ieșeni
Liceenii din Iași s-au prezentat entuziasmați la examenul de la Matematică, dar starea aceasta nu a durat mult pentru unii. Deși aveau aspirații mari înainte de examen, câțiva dintre candidați s-au declarat total dezamăgiți de subiecte, considerând că dacă vor reuși să fie notați cu 5 sau 6, e mai mult decât suficient.
Unul dintre elevii Liceului de Mecatronică și Automatizări, care a susținut examenul în centrul de la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, a vorbit despre cum a fost la a doua probă, promițând că va renunța la vicii dacă va reuși să ia nota 6.
„A fost mediu nivelul, am avut de toate, sper să iau un 6. Dacă iau 6, mă las de fumat și de băut. Subiectul al III-lea a fost cel complex, dar am scris”, a spus Constantin Tincu.
Un tânăr din promoțiile anterioare speră că de data aceasta va reuși să promoveze examenul.
„A fost ok. La ultimul subiect am avut probleme, dar am făcut până la urmă. Mă aștept la un 8, eu sunt din promoțiile anterioare”, a precizat Emanuel Năstuță.
Nu doar subiectul al III-lea a fost considerat solicitant de către candidați, ci și subiectul I.
„Eu dau BAC-ul după 6 ani de la absolvire și nu am fost pregătit la mate, o să dau în toamnă iar, căci acum clar nu iau notă de trecere. Am făcut puțin la subiectul 1, puțin la subiectul 2, dar nu suficient”, a declarat Ionuț Aparaschivei, unul dintre tinerii participanți la examen.
O ieșeancă a afirmat că varianta de examen a fost ușoară, pentru cine s-a pregătit.
„Nu sunt prea încântată, la primul subiect am avut un exercițiu pe care nu am știut să îl fac… Depinde de fiecare, oricum, eu nu prea am învățat. Sper să iau totuși un 5, pentru că m-am străduit să scriu”, a menționat Ana Maria Popopvici.
Optimism în rândul elevilor de la Colegiului Național
La polul opus, absolvenții Colegiului Național din Iași au ieșit optimiști, deoarece au abordat toate subiectele, atât la Matematică, cât și la Istorie, unde a fost cazul.
Examenele au fost mai mult decât accesibile, din punctul de vedere al majorității, nota maximă fiind cea „vânată” de adolescenți.
„Din perspectiva mea, bacul a fost ușor, cred că și din perspectiva celorlalți. Eu am terminat Științe ale naturii, subiectele au fost foarte accesibile. Mă aștept la nota 10, ca apoi să mă înscriu la Facultatea de Informatică”, a declarat Cosmin Oancea.
La Istorie, elevii Colegiului Național au considerat că a fost mult mai simplu decât la simulare.
„A fost bine, mai ușor ca la simulare, sigur iau măcar un nouă. Vreau să mă înscriu la Psihologie după aceea”, a declarat Lavinia Chelaru.
Anul trecut, elevii ieșeni au reușit să obțină rezultate excepționale la examenul de Bacalaureat, județul fiind pe locul al doilea în topul orașelor cu cele mai bune note la acest examen important, chiar dacă și atunci Matematica i-a speriat pe elevii ieșeni. Colegiul Național din Iași este în topul liceelor din Iași, examenul de Bacalaureat fiind o ocazie de neratat pentru a dovedi că acesta își merită locul în acest top.