Primul robot chirurgical va ajunge la Institutul Regional de Oncologie Iași

de: Ana Crețu
00:01, 07 apr. 2022
CENEMED

Primul robot chirurgical a fost achiziționat în cadrul proiectului de cercetare CENEMED. Un proiect implementat de UMF Iași, care dorește să crească nivelul de cercetare la nivelul medical. Acest rorbot reprezintă o tehnologice de ultimă generație care asigură o intervenție chirurgicală fenomenală. În cadrul proiectului sunt incluse și patru laboratoare, modernizarea celor trei deja existene și achiziționarea a 113 echipamente și instrumente medicale.

CENEMED este un proiect unic în România, valoare totală este de 66. 813.161,60 lei al cărui obiectiv general este creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. Acest proiect a început pe 14 septembrie 2022 și se finalizează în anul 2023.

Robotul chirurgical de ultimă generație vine în ajutorul medicilor ieșeni

CENEMED, proiect implementat de UMF Iași, aduce la IRO primul robot chirurgical din regiunea N-E a țării. Printr-un proiect implementat de UMF Iași, un sistem robotic de ultimă generație – sistem de ablație tumorală minim invazivă asistată robotic, practic primul robot chirurgical din regiunea de N-E a țării, va ajunge la IRO la jumătatea lunii aprilie. Robotul a fost achiziționat în cadrul proiectului de cercetare CENEMED – „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E”, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică și Inovare (CDI), în cadrul căruia se va dezvolta un centru de cercetare în domeniile: urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvină, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie.

„Vorbim de tehnologie de ultimă generație, un sistem de ablație tumorală minim invazivă asistată robotic și o consolă suplimentară, ambele în valoare de 22.502.900,00 lei. Este un progres fantastic pentru calitatea actului chirurgical din regiunea Moldovei, pacienții noștri putând beneficia de cel mai avansat tip de chirurgie minim invazivă din lume – chirurgia robotică”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Care este obiectivul principal al proiectului CENEMED

CENEMED este un proiect unic în România, valoare totală este de 66. 813.161,60 lei al cărui obiectiv general este creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile: urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvina, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie, cu scopul de a cerceta metode diagnostice și mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes capabile să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din regiunea de Nord-Est.

Acest proiect a început din septembrie 2022 și se finalizează în anul 2023. În cadrul proiectului CENEMED sunt incluse și patru laboratoare noi care vor putea oferi un serviciu de înaltă calitate, precum și modernizarea celor trei laboratoare deja existente la Institutul Regional de Oncologie Iasi.

De asemenea se prevede achiziționarea a 113 echipamente și instrumente medicale care vor ajuta cadrele medicale să își desfășoare activitățile în toate condițiile necesare. Primul robot chirurgical reprezintă un pas important spre o cercetare mai amănunțită a bolilor greu de identificat și dificil de tratat.