Primul pacient din acest an internat cu tetanos la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași! Boala poate provoca moartea

de: Andreea Pădurescu
02:00, 07 mart. 2022

Primul pacient din acest an infectat cu tetanos, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași este o femeie de 63 de ani. Aceasta s-a înțepat într-o plantă pe data de 28 februarie 2022

Pe data de 5 martie 2022, după mai multe zile în care a stat acasă, o femeie în vârstă de 63 de ani a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ”Sf. Spiridon” cu cefalee și tulburări de echilibru cu debut progresiv de 3 zile. După mai multe investigații, aceasta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, unde s-a identificat faptul că era infectată cu tetanos.

”Pacienta în vârstă de 63 ani, cunoscută cu diabet zaharat tip 2 și hipertensiune arterială, declară că, în data de 28.02.2022, s-a înțepat la nivelul plantei, motiv pentru care, în data de 1 martie 2022, se adresează către medicul de familie unde se efectuează vaccinul antitetanos. În data de 5 martie 2022 se adresează în UPU «Sf. Spiridon», cu cefalee, vertij, trismus, tulburări de echilibru cu debut progresiv de 3 zile. S-a efectuat computer tomograf, torace și coloană cervicală, consult neurologic, consult ORL, consult medicină internă. Pacienta a fost dirijată către clinica de boli infecțioase. Pe data de 6.03.2022, pacienta era în evoluție, conștientă, cooperantă, orientată temporo-spațial, stabilă hemodinamic și respirator. Pacienta declară imposibilitatea de a înghiți, progresia contracturii musculare la nivel toracic predominant hemitorace drept, cu prezența spasmelor. Tranzit intestinal și micțiuni fiziologice”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Pacienta infectată cu tetanos de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași este internată în secția ATI

Fmeia în vârstă de 63 de ani este primul pacient din acest an infectat cu tetanos. Aceasta este internată în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași deoarece prezintă și alte afecțiuni.

”În prezent, pacienta se află internată în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. S-a inițiat tratamentul de specialitate, pacienta fiind sub strictă supraveghere medicală, asigurându-i-se totodată și condițiile speciale care trebuie îndeplinite în timpul tratamentului: spațiu fără stimuli externi, cum ar fi: lumină intensă, zgomote de orice intensitate, sedare ușoară”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Ce este tetanosul?

Tetanosul este o boală infecțioasă care poate provoca moartea. Bacteria regăsită printre altele în sol și în praful stradal ajunge în piele prin răni cauzate prin tăiere, sfâșiere, mușcături sau julituri sau chiar și prin cele mai mici zgârieturi și se multiplică în corp, eliberând substanţa toxică tetanos, care cauzează boala. Simptomatologia deosebit de gravă este caracterizată de crampele musculare, care în cazul spasmelor musculaturii gâtului pot duce la asfixiere. Tetanosul, fatal în 40-50 la sută din cazuri, este determinat de bacilul Clostridium tetani, manifestat printr-o infecţie localizată la nivelul porţii de intrare şi prin hiperexcitabilitate neuromusculară consecutivă difuzării exotoxinei bacteriene (tetanospasmina) în organism.

Tetanosul neonatal este şi mai grav, cu fatalitate între 50-90 la sută, iar supravieţuitorii pot dezvolta sechele neurologice severe şi retard în dezvoltare. Tratamentul tetanosului este dificil, mai mult de jumătate din bolnavi decedează. Bolnavii, supraviețuitori după suportarea bolii, nu au protecție contra tetanosului și necesită a fi imunizați pentru prevenirea unei îmbolnăviri repetate. Vaccinarea și revaccinările ulterioare pe parcursul vieții sunt unica măsură înalt eficientă de prevenție a tetanosului.

Cum are loc infectarea prin tetanos?

Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta. Boala apare doar la persoanele neimunizate ca urmare a infectării unei plăgi cutanate, adesea apreciată ca neesențială, produsă de orice obiect înțepător-tăietor murdar cu sol contaminat sau prin zgârieturi, mușcături de animale. Ca poartă de intrare a bacilului tetanic pot servi și plăgile cauzate de arsuri, îngheț. Nou-născutul poate fi infectat în cazul în care cordonul ombilical este tăiat cu un instrument nesteril și /sau pe el se aplică un pansament nesteril. Simptomele tetanosului se manifestă de la câteva zile la câteva săptămâni de la contaminare. Perioada de incubație este între 7 și 10 zile. Semnele caracteristice tetanosului: contractură puternică la nivelul musculaturii feței, gâtului, toracelui, spatelui și abdomenului, prezența crizelor de spasm generalizat, cu afectarea într-o mai mică măsură a picioarelor și mâinilor.

Primele simptome ale bolii: contractură musculară care blochează maxilarele, contractura mușchilor gâtului și abdomenului, dificultăți la înghițire. Simptome ulterioare: spasme musculare severe, contractură musculară generalizată, tulburări grave ale sistemului nervos autonom. Primul pacient cu tetanos din acest an de Spitalul de Boli Infecțioase a fost internat pe data de 5 martie 2022.