Primul festival de arhitectură din Iași. Lucrările expuse au fost selectate în urma unui concurs – FOTO
Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în parteneriat cu Romanian Creative Week, a organizat prima ediție a festivalului de arhitectură „Iașul își deschide curțile”. Marți, 23 mai 2023, a avut loc vernisajul expoziției intitulate „Legato” în curtea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
Scopul festivalului este promovarea unui sistem integrat al calității construcțiilor și a imaginii arhitectului în societate prin activități culturale care să încurajeze manifestările teoretice și aplicate în domeniul arhitecturii.
Primul festival de arhitectură din Iași
În cadrul festivalului „Iașul își deschide curțile”, oamenii se pot bucura de instalații arhitecturale obținute în urma unui concurs. Acestea sunt amplasate în decorul prestigios al orașului. Sunt șase curți amplasate în diferite curți interioare ale monumentelor istorice sau ale altor clădiri prestigioase din punct de vedere arhitectural.
Instalațiile se regăsesc la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Palatul Administrativ, Palatul Braunstein, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.
Prin acest proiect se dorește dezvoltarea simțului de apreciere a moștenirii culturale și artistice, educarea sensibilității față de valorile culturii naționale și universale, precum și formarea unor criterii de apreciere estetică și axiologică, cu implicații în cultivarea sensibilității, a fanteziei și a imaginației.
Juriul a considerat că muzica poate fi cel mai bun mod de a umple un spațiu
Daria Frunză, George Sava, Cristiana Ailenei sunt autorii instalației arhitecturale „Legato”, amplasată în curtea Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Aceasta este compusă din trei elemente, o pianină, ca loc de întâlnire, zone de stat, pentru ascultarea muzicii, dar și o rețea de baloane suspendată, ca element indicator de orientare.
„«Legato» este o instalație spectaculoasă și cred că fiecare dintre noi, jurații, s-a gândit cum poate fi legată medicina, care este o artă, de o artă vizuală și mai ales de o interacțiune auditivă cu toți cei care vor trece prin această curte. Fiecare membru al juriului a înțeles din această instalație dorința de a evada prin artă, dar mai ales de a atinge ideea de medicină”, declară Maria Silvia Bilaşevschi, directorul Uniunii Artiștilor Plastici și jurat în cadrul concursului.
Ritmul și vibrația pianinei, ca element central al instalației, sunt inspirate întocmai din pulsul organismului urban. Spațiul nu este doar al celor care-l văd, ci și al celor care-l pot simți cu ajutorul alfabetului Braille, prin intermediul diagramelor gravate pe dispozitivul din jurul pianinei.
„Elementele principale ale instalației au fost ritmul și vibrația care au fost inspirate din pulsul organismului urban. Medicina, înainte de a fi o știință, în primul rând, este o artă care cu ajutorul notelor muzicale poate face un cadru perfect de vindecare”, declară Cristiana Ailenei, autoarea instalației „Legato”.
În aceeași zi în care a avut loc vernisajul impresionant de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași au mai fost vernisate încă două curți, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.