Primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon, raportat la Buzău
Primul caz de infectare cu virusul West Nile. Un bărbat de 66 de ani, care a locuit în comuna Beceni, județul Buzău a fost confirmat cu virusul West Nile, după ce a fost înțepat de țânțari.
Bărbatul este de origine din Prahova, dar a locuit în comuna buzoiană înainte de a fi infectat, mai exact între 16 mai și 1 iunie. După ce a fost înțepat de un țânțar purtător, bărbatul a dezvoltat meningită cu virus West Nile, de care s-a tratat în județul natal.
Primul caz de infectare cu virusul West Nile
Acesta este primul caz de infectare cu virusul West Nile, raportat anul acesta în România.
Autoritățile din comuna buzoiană au dispus dezinsecţia casei de vacanţă a prahoveanului şi imprejurimile acesteia, unde sunt acumulări de apă.
Anul trecut s-au înregistrat opt decese din cauza infecției cu West Nile. În perioada 03 iunie – 27 noiembrie 2019 au fost înregistrate 66 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Cele opt decese au fost raportate în Călăraşi, Constanţa, Bucureşti, Buzău, Iaşi, Olt, Teleorman şi Vrancea.
Cum acționează virusul West Nile. Ce simptome trebuie să vă alarmeze
Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii.
80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febră şi durere de cap intensă, iar în cazurile severe apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.
Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.
Câte czuri au fost anul trecut
Anul trecut, în România, au fost înregistrate 64 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. De asemenea, s-au înregistrat şapte decese, în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Constanţa, Buzău, Iaşi, Vrancea şi Olt. Ultimul caz de deces anunţat este din Olt.
Cele mai multe cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost în judeţele Călăraşi, Constanţa, Iaşi şi Tulcea, iar cele mai puţine în Botoşani, Dolj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Suceava şi Satu Mare.
Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.