Primul ajutor pentru vărsături: ce să faci?
Vărsăturile nu sunt o boală, ci un simptom al altor probleme. Toată lumea ar trebui să știe cum se acordă primul ajutor pentru vărsături. Acest lucru nu numai că poate îmbunătăți starea victimei (adult sau copil), ci îi poate salva și viața. Vom afla de ce apar astfel de reacții ale corpului și cum să le prevenim.
Vărsături: cauze, simptome
Greața și vărsăturile apar din diverse motive, care nu sunt întotdeauna asociate cu otrăvirea. Un lucru este adevărat – așa curăță corpul conținutul stomacului. Ar putea fi vorba despre anumite alimente sau băuturi care nu ajung în stomac.
Vărsăturile unice nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar dacă se repetă de mai multe ori, atunci este nevoie de ajutor. Amintiți-vă că abordarea tratamentului depinde de caracteristicile individuale ale organismului. Consultați-vă medicul pentru o programare. Cum să vă ocupați de greață și vărsături? Vă spun mai în detaliu.
Primul ajutor pentru vărsături este întotdeauna necesar. De asemenea, este util să investigați cauza greaței pentru a ameliora în continuare afecțiunea. Acesta este motivul pentru care vărsăturile apar la adulți:
- intoxicații alimentare sau indigestie;
- infecţie;
- rău de mare;
- migrenă;
- apendicită;
- pietre în vezica biliară;
- anxietate crescută;
- toxine;
- iritație intestinală;
- scutura.
La vărsături la femeile gravide, cauza poate fi toxicoza, sensibilitatea crescută la gusturi și mirosuri. Unele femei se simt greață în timpul perioadei lor. La copii, vărsăturile sunt un semn obișnuit al unei infecții virale, otrăvire, alergie la lapte, boală de mișcare, supraalimentare.
Principalul simptom al acestei afecțiuni este greața, care precede vărsăturile. Pot exista dureri de stomac. Simptomele descrise necesită confirmarea unui medic. Solicitați sfatul medicului.
Primul ajutor pentru vărsături: procedură
Vărsăturile sunt periculoase? Da, dacă reapare și este un simptom al unei boli. O altă problemă este deshidratarea, mai ales dacă apar vărsături cu apă. Toată lumea ar trebui să știe cum să efectueze primul ajutor pentru vărsături. În primul rând, aveți nevoie de:
- Calmați persoana, mutați-o într-o poziție așezată.
- Furnizați un recipient pentru vărsături.
- Întoarceți capul persoanei într-o parte dacă și-a pierdut cunoștința. Acest lucru îl va ajuta să nu se sufoce în masă.
- Clătiți-vă gura cu apă după o criză.
Ce să bei când vomiti? Cel mai bine este apă rece rece în cantități mari. Dacă problema persistă după 24 de ore, este recomandat să luați un medicament pentru deshidratare.
Ce trebuie făcut după vărsături? Pe lângă regimul de băut, este important să nu reveniți imediat la dieta obișnuită. Ar trebui să limitați utilizarea:
- lactate;
- cofeină;
- gras și prăjit;
- picant.