Primul ajutor în spasmofilie: Ce trebuie să faci când o persoană suferă o criză?
Primul ajutor în spasmofilie poate fi acordat atât de o persoană avizată, cât și de una neavizată. Atunci când vedem că cineva din jurul nostru suferă o criză, trebuie să știm cum să acționăm.
Cu spasmofilia nu este de joacă. Aceasta apare sub forma unei crize, care seamănă cu atacurile de panică și afectează, cel mai frecvent, femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. Spasmofilia este, de fapt, o complicație a hipocalcemiei, care apare în urma unei carenţe de calciu şi de magneziu. O astfel de criză este precedată de amorţeală, de furnicături în mâini şi în picioare, de spasme ale ochilor, buzelor sau obrajilor, de respiraţie greoaie şi de senzaţie frecventă de oboseală. În cazurile mai grave, spasmofilia se poate manifesta prin încleştarea musculaturii feţei sau mâinilor, spasme ale laringelui sau ale esofagului, cu senzaţia de nod în gât, de sufocare, hiperventilaţie şi slăbiciune musculară, cu imposibilitatea de a sta în picioare.
În ciuda tuturor acestor manifestări, spasmofilia nu pune în pericol viața niciunui pacient. Cu un tratament adecvat, persoana afectată poate scăpa definitiv de aceste crize.
Primul ajutor în spasmofilie: Cum trebuie să acționăm
Atunci când vedem o persoană care suferă o criză de spasmofilie, trebuie să încercăm să o calmăm și să îi explicăm că această situație va trece. Dacă este posibil, putem să îi dăm o pungă fără orificii, în care să sufle. În acest fel, se va provoca o acidoză respiratorie, menită să crească concentrația calciului ionizat din sânge, ducând la ameliorarea simptomelor. De asemenea, lucrurile pot fi remediate prin administrarea unei fiole de calciu intravenos.
Tratamentul pentru spasmofilie trebuie adaptat în funcție de nevoile fiecăruia. De aceea, se face doar sub îndrumarea medicului și constă în preparate pe bază de calciu, în combinație cu magneziu și vitamina D. Dacă acest tratament nu este asimilat corect, se va face în formă injectabilă. Atenție, însă! Preparatele pe bază de calciu nu trebuie administrate în acelaşi timp cu cele pentru scăderea acidităţii gastrice. Pentru cele mai bune rezultate, tratamentul medicamentos trebuie completat cu un regim alimentar adecvat şi cu un stil de viaţă sănătos.
Cum poate fi prevenită spasmofilia?
Pentru a preveni crizele de spasmofilie, consumați cât mai multe lactate ( lapte, cașcaval, iaurt, brânză proaspătă), dar și fructe proaspete. La sosirea primăverii, încercați să faceți o cură cu suplimente de calciu, magneziu și vitamina D. În cazul în care calciul nu este asimilat, faceți o cură de 10 zile cu preparate injectabile, însă doar la recomandarea medicului.
De asemenea, evitați stările de suprasolicitare fizică și nervoasă, prin respectarea unui regim de viață echilibrat. Faceți cure la soare, deoarece în acest fel este stimulată producerea de vitamina D. Aceasta are rolul de a fixa calciul în oase.
Carența de calciu și de magneziu poate fi rezultatul unui regim alimentar sărac în alimente ce conțin aceste minerale. O altă cauză poate fi o dereglare a organismului: disfuncţia glandelor paratiroide ori malabsorbţia (în caz de diaree cronică sau de pierdere prin urină). Glandele paratiroide au rolul de a regla metabolizarea calciului din organism. Pentru că sunt aşezate în apropierea tiroidei, o intervenţie asupra acesteia le poate influenţa activitatea.
Așadar, aveți grijă de sănătatea voastră și urmați un stil de viață sănătos și echilibrat. Nu uitați, însă, și de analizele anuale, care pot depista, din timp, diferite dereglări ale organismului.