Primii elevi ucraineni înscriși în unitățile de învățământ de la Iași
La Iași s-au înscris 6 elevi ucraineni care doresc să continue studiile în unitățile de învățământ de la Iași. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a înregistrat până la acest moment 6 solicitări din partea părinților copiilor refugiați din Ucraina, dar situația se schimbă de la o zi la alta, voluntarii ajutând familiile ucrainene să depună solicitarea pentru înscriere în școli.
Centru Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași pune la dispoziție profesorilor materiale pentru a ajuta elevii din Ucraina să se integreze cu ușurință într-un nou sistem de învățământ.
În România sunt 55 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, 8 județe, aflate la graniță, potrivit datelor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Copiii care intră pe teritoriul României se pot înscrie la orice școală românească și pot dobândi statutul de audient. La București sunt puse la dispoziție 8 săli de clasă pentru 8 învățătoare care au venit din zona Odessa, acestea vor preda pentru copiii din învățământul primar.
Antonina Bliorț: „Elevii ucraineni învață în limba engleză”
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iași, Antonina Bliorț, a spus reporterilor de la BZI că până în acest moment au depus solicitare de înscriere în școlile din Iași 6 elevi ucraineni. Pentru forma de învățământ preșcolar sunt înscriși 2 elevi, iar 4 dintre cei înscriși sunt pentru nivelul primar.
„Elevii ucraineni învață în limba engleză la unitățile de învățământ particulare. Profesorii reușesc să se înțeleagă cu ucrainenii care s-au alăturat grupelor alcătuite din elevi români. ISJ Iași a identificat câteva persoane care ar putea preda în limba ucraineană, dar încă nu am primit solicitări în sensul acesta. Refugiații sunt ajutați de persoanele din România, până la acest moment cei care s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au fost voluntarii la care sunt cazați familiile ucrainene, sau alte persoane care cunosc limba rusă sau ucraineană” , a precizat Antonina Bliorț.
Profesorii și învățătorii din Iași primesc materiale speciale de la Centru Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași prin care sunt instruiți să ajute elevii ucraineni să se integreze. Din ce în ce mai mulți copii ucraineni ajung în România, iar aceștia trebuie să fie incluși în sistemul de învățământ românesc.
Familiile ucrainene care nu s-au decis dacă rămână în România sau nu, pot depune solicitare pentru activitățile de la Palatul Copiilor Iași unde micuții pot participa la cursuri de pregătire educațională.
Mai multe școli din România încearcă să găsească soluții de predare pentru elevii ucraineni
Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, a evidențiat faptul că foarte multe școli încearcă să se mobilizeze, acestea caută resurse materiale și încearcă să găsească învățători și profesori care au venit din Ucraina și care ar putea preda pe teritoriul român.
„La Colegiul Național Mihai Viteazu în București unde conducerea liceului a pus la dispoziție 8 săli de clasă pentru 8 învățătoare care au venit din zona Odessa, evacuate aici. Acestea vor forma propriile formațiuni de studiu pentru copii de învățământ primar – grupe de vârstă 7-11 ani – din Ucraina care se găsesc în București”, a explicat Radu Szekely.
O altă soluție pe care o iau în calcul școlile și liceele din România se referă la implicarea studenților de la facultățile cu predare în ucraineană, aceștia ar putea să facă practică pedagogică în școli, iar profesorii are au ieșit la pensie pot ajuta pentru a face față situației.
În România sunt 55 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, dacă în următoarea perioadă se vor înregistra mai multe cereri de înscriere din partea elevilor ucraineni, statul va încerca să găsească soluții cât mai eficiente de predare.