Primele localități din județul Iași care pot intra în carantină totală. Locuitorii din zona metropolitană vor ieși din case numai cu declarație pe proprie răspundere
Situație extrem de gravă în mai multe comune din zona metropolitană a municipiului Iași. Incidența cazurilor de COVID-19 a explodat, ceea ce face ca localitățile să fie aproape de o carantină totală. Situația este una destul de sumbră, mai ales că și rata de infectare din municipiul Iași a ajuns să crească vertiginos. Autoritățile județene au luat în calcul ca aceste comune din jurul municipiului Iași să fie supuse unor restricții pentru următoarele săptămâni
Veste proastă pentru locuitorii din 3 comune aflate la marginea municipiului Iași. Numărul de infectări tot mai mare din comunele Ciurea, Miroslava, Lețcani și Valea Lupului au făcut ca situația să dea de gândit tot mai mult. Asta în condițiile în care în ultimele două săptămâni numărul de cazuri a urcat tot mai mult, iar incidența cazurilor la mia de locuitori a crescut exponențial. Ciurea și Miroslava deja au trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, în timp ce comuna Valea Lupului se apropie vertiginos de această cifră. În astfel de situații, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) ar putea decide chiar instituirea carantinei, locuitorii acestor comune urmând a avea nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a ieși din case.
Localitățile din județul Iași care intră în carantină. Incidență uriașă COVID-19 în comuna Ciurea
Comuna Ciurea are cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19 din județul Iași. În prezent, raportul arată 6.21 cazuri la mia de locuitori. La o populație de peste 17.700 de locuitori, cazurile din ultimele două săptămâni au crescut tot mai mult. Dacă în urmă cu o săptămână incidența era de 4.74 la mia de locuitori, astăzi aceasta a depășit 6,21 la mia de locuitori. De altfel, în Ciurea au fost interzise adunările publice, intrările în parcurile din localitate nu mai sunt permise, iar localurile au fost închise. Măsurile sunt valabile până când incidența cazurilor de COVID-19 va scădea substanțial. Și municipiul Iași se află la un pas de o explozie a cazurilor de COVID-19, incidența fiind de peste 4 la mia de locuitori.
Localitățile din Iași, în prag de carantină. Incidența cazurilor din comuna Miroslava
O altă situație specială este și în comuna Miroslava. Localitatea aflată în zona metropolitană din municipiul Iași a ajuns la o incidență de 6 cazuri la mia de locuitori. Comuna are o populație de peste 23.600 de locuitori. Autoritățile locale de la Primăria comunei Miroslava au căutat să identifice sursa infectărilor.
„Situația este destul de simplă. Când se face monitorizarea cazurilor, când cineva se testează, se ia adresa de pe buletin. Dacă ei sunt suspecți, stau în izolare, dacă sunt pozitivi, stau în carantină. Iar unii locuitori din municipiul Iași preferă să stea la Miroslava, la curte. Și cum declară o adresă din comuna Miroslava, așa ajung să crească și cazurile aici”, a spus Dan Niță, primarul comunei Miroslava.
Primarul comunei Miroslava: „Carantina nu îi oprește pe oameni să circule”
Primarul celei mai populate comune din județul Iași a explicat și cum s-a ajuns ca în Miroslava să crească incidența cazurilor de COVID-19 peste noapte. Totul ține și de ieșenii care aleg să se izoleze sau să stea în carantină în localitatea de lângă municipiu, chiar dacă aceștia au buletin de oraș.
„Noi nu avem focare. De exemplu, cineva care lucrează la un spital din municipiul Iași poate lua virusul de acolo și să-l aducă acasă. Apoi, vorbim și despre transportul public, unde aglomerația este foarte mare și riscul de infectare la fel. Cum suntem aproape de municipiul Iași, ne crește și nouă rata de infectare. Practic e vorba despre proximitate, de transportul în comun, etc. Noi monitorizăm constant situația. Trebuie să vedem dacă se impun și alte măsuri. Chiar dacă se ajunge la carantinare, pe oameni asta nu îi oprește să meargă la muncă. Ei completează o hârtie și gata. Avem mulți cu adresă în Iași care declară carantină sau izolare în Miroslava pentru că preferă să stea la curte”, a mai spus Dan Niță, primarul comunei Miroslava.
Măsuri de restricții în comuna Valea Lupului. Incidența cazurilor în localitatea de lângă municipiul Iași
Comuna Valea Lupului a ajuns la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 5.56 la mia de locuitori. Pentru a limita răspânditea cazurilor de Covid în comună, autoritățile locale au impus o serie de măsuri. Primăria a impus asigurarea de către asociațiile de proprietari a dezinfectării spațiilor comune. Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Valea Lupului a impus și sancționarea persoanelor care nu respectă măsurile cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 lei.
„Am decis și limitarea numărului de participanți la serviciile religioase în interior, cât și în exterior în funcție de suprafața bisericii, cu respectarea distanței de 1,5 m între persoane. A fost interzisă și organizarea evenimentelor private la care participă persoane care nu au același domiciliu, potrivit actului de identitate. S-a decis și limitarea numărului de participanți la serviciile religioase”, a spus Liviu Dulgheru, primarul comunei Valea Lupului.
Reacția autorităților ieșene. Măsurile luate pot ajunge la carantina totală în comunele din jurul Iașului
Prefectul Marian Grigoraș a arătat că situația comunelor din jurul municipiului Iași a fost deja analizată la cel mai înalt nivel. În cazul în care unele măsuri de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 nu dau rezultate, CJSU poate propune chiar carantinarea acestor comune din jurul orașului.
„Conform datelor centralizate, există un număr de 16 comune în care s-a depășit rata de incidență de 3 la mia de locuitori. Cele mai ridicate valori sunt la Ciurea, Miroslava, Lețcani și Valea Lupului, așadar comune din apropierea municipiului Iași care urmează trendul de creștere general, având în vedere legătura strânsă dintre comune și oraș. În ultima perioadă am avut întâlniri cu primarii din aceste comune, s-au adoptat hotărâri ale comitetelor locale pentru situații de urgență cu măsuri punctuale și au fost intensificate acțiunile de control în aceste zone, atât privitor la respectarea măsurilor de protecție sanitară, cât și privitor la verificarea persoanelor carantinate și izolate la domiciliu. Dacă aceste măsuri nu vor da rezultate, pe baza concluziilor anchetelor epidemiologice, Direcția de Sănătate Publică va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență carantinarea unor localități sau zone”, a spus prefectul Marian Grigoraș.