Primele imagini cu cea mai mare investiție de la marginea Iașului! Cum arată proiectul medical de 300 milioane euro de la Miroslava – GALERIE FOTO

de: Vlad Rotaru
02:00, 10 iun. 2022

Au apărut primele imagini cu cea mai mare investiție din zona medicală de la marginea Iașului. Noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară din localitatea Miroslava va costa circa 300 milioane de euro

O investiție de peste 300 milioane de euro ar urma să apară la marginea municipiului Iași, în zona metropolitană a orașului. O nouă unitate medicală va fi construită în satul Brătuleni, comuna Miroslava, în apropiere de șoseaua de centură a orașului. Pe un teren de 12 hectare va fi construit un spital pentru tratarea bolilor cardiovasculare, investiție care ar urma să fie finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Primele imagini cu investiția de 300 milioane euro de lângă Iași

Unitatea medicală construită la Miroslava va prelua activitatea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” de la Spitalul Parhon din municipiul Iași. Consiliul Județean (CJ) Iași, inițiatorul investiției, vrea să obțină mare parte din finanțate prin intermediul PNRR sau alte surse externe.

”Noi continuăm demersurile pentru a obține finanțarea proiectului din Programul Național de Redresare și Reziliență. Reamintesc că efortul nostru vrea să sprijine cetățenii întregii Moldove să aibă ca soluție la tratamentul bolilor cardiovasculare, cauza principală de mortalitate în țară, și nu în 2-3 etaje din Spitalul Parhon ci la un spital nou, adaptat zilelor noastre. Continuăm lupta, inclusiv cu cei din Iași care ar prefera să nu reușim”, a spus Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.

Proiectul noului spital a fost inițiat în 2020, terenul fiind cedat de Primăria Miroslava celor de la CJ Iași.

Cum va arăta investiția de 300 milioane de euro

Valoarea investiției a fost estimată la circa 300 milioane de euro, cu dotările minime necesare. Conform documentației, spitalul va cuprinde un sector de spitalizare și intervenții, investigații și explorări funcționale, cu 450 de paturi pentru spitalizare continuă. Acest sector va cuprinde un compartiment de primiri urgențe, un laborator de radiologie și imagistică medicală, unul de medicină nucleară. Secția spitalizare de zi va avea 50 de paturi, urmând a cuprinde și un laborator de analize medicale, unul de anatomie patologică, precum și trei săli pentru explorări funcționale.

În calcul intră și un laborator de recuperare, medicină fizică și balneologie, dar și o secție de chirurgie cardio-vasculară adulți, un compartiment de cardiologie medicală, dar și unul de prevenție și recuperare cardio-vasculară. Investiția a fost prezentată de prof.univ.dr. Grigore Tinică, managerul Institutului din Copou.

Drum de acces din șoseaua de centură a Iașului

Accesul rutier la spital se va face prin DN 28D (km 1 +898 + 2+500), prin proiectarea unei noi ramuri. Din documente se arată că suprafața utilă a Institutului este propusă la aproape 70.000 mp, iar cea desfășurată la circa 90.000 mp. Totodată, amenajarea terenului (drumuri, alei, parcări, spații verzi, împrejmuiri și altele) se va face pe o suprafață de peste 31.000 mp. Unitatea ar urma să aibă un regim de înălțime cu până la 5 etaje. Proiectarea este realizată de asocierea Cubicon Invest – Mansart Corporate SRL. După finalizarea proiectării, CJ Iași poate trece la execuția lucrărilor.

Imaginile cu cea mai mare investiție din sănătate de lângă Iași vor sta la baza realizării proiectului de 300 milioane euro.