Primele contracte de irigații cu ANIF Iași în 2024! Fermierii au început să irige culturile – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 11 apr. 2024

Fermierii din Iași au încheiat primele contracte de irigații cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Agricultorii din județ spun că, până acum, culturile arată bine

A început campania de irigații în județul Iași! Potrivit Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, s-au încheiat primele contracte de irigații cu fermierii, pentru o suprafață de peste 30.000 de hectare. Pentru ca aceștia să poată beneficia gratis de irigații, este necesar să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași sau în Federația Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI).

„ANIF Iași are încheiate contracte pentru furnizarea apei pentru irigații cu FOUAI/OUAI-uri, persoane juridice și fizice, suprafața contractată până la data de 9 aprilie 2024 fiind de 30.599 de hectare. În data de 8 aprilie 2024, la nivelul județului Iași, a fost dat startul campaniei de irigații, fiind pornite stațiile de bază din subsistemele Nord Soloneț, Sud Soloneț și Lunca-Țigănași”, susține Șerban Marius Horea, directorul ANIF Iași.

Anual, în medie, se semnează contracte pentru o suprafață de 40.000 de hectare. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de ANIF. În județul Iași, sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării.

Fermierii din Iași au încheiat primele contracte de irigații cu ANIF

Fermierii din județul Iași susțin că, în prezent, culturile arată bine și că nu s-a redus deficitul de apă.

„Nu s-a redus deficitul de apă din sol până acum. Culturile arată bine. Între 0 și 20 de centimetri adâncime umiditatea e ok. Am semănat rapiță, grâu, orz, deci jumătate din suprafață sunt culturi de toamnă, 400 de hectare, și aproape am terminat semănatul la floarea-soarelui și porumb. Tot 400 de hectare sunt cu culturile de toamnă”, susține Cezar Musteață, fermier care este la a treia generație de agricultori și cultivă cereale în comunele din Iași (Țibănești, Tansa) și Vaslui (Todirești, Dumești).

Fermierul nu are sursă de apă în zonele respective și este nevoit să aplice diverse tehnologii pentru producție. Agriculturii din Iași speră ca anul acesta să nu aibă probleme cu seceta.

„Chiar dacă ne-am obișnuit cu acest fenomen meteo și avem pierderi, sperăm ca, anul acesta, vremea să țină cu noi. S-au anunțat ploi, prognoza meteo arată bine, culturile arată bine. Dacă mergem în această direcție, situația va fi bună”, susține fermierul Ionuț Popa.

Fermierii au irigat peste 30.000 de hectare în anul 2023.

Fonduri europene pentru înființarea unor sisteme de irigații

Fermierii din Iași, persoane fizice, au mai multe șanse să acceseze fonduri europene pentru înființarea unor sisteme de irigații. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că a prelungit sesiunea pentru DR-26 cu două luni, pentru a permite beneficiarilor să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor. Apelul de proiecte are alocat un buget total de 102 milioane de euro. Beneficiarii pot obține sprijin nerambursabil 65 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 de euro/beneficiar.

Prin intermediul acestei măsuri, sunt finanțate cheltuielile cu construcția sau renovarea de bunuri imobile, onorariile pentru arhitecți, ingineri și consultanți, pentru consilierea privind durabilitatea economică și de mediu, pentru obținerea avizelor, autorizațiilor necesare, inclusiv a studiilor de fezabilitate. Pe de altă parte, fermierii din Iași mai pot încheia contracte de irigații cu ANIF.