Primarul, vătaf peste comuna Deleni! Pensiune, 3 case și multe afaceri dubioase. A băgat mâna până la cot și în achizițiile publice
Primarul, vătaf peste comuna Deleni! Acesta deține 3 case și mai multe afaceri care ridică mari semne de întrebare. Milioane de euro au fost plătiți în conturile unor firme dubioase
Ies la iveală combinațiile primarului Dumitru Prigoreanu, din comuna Deleni. Impunerea ca viceprimar a Mariei Scirtu ascunde mai multe afaceri dubioase pe care edilul și le dorește ascunse de localnici. Zeci de contracte, servite prin încredințare directă și plăți de milioane de euro.
Primarul, vătaf peste comuna Deleni! Consilierii locali nu mișcă în front – aceștia aprobă tot ce le impune Dumitru Prigoreanu
Consilierii locali din comuna Deleni, județul Iași, susțin că Dumitru Prigoreanu a impus-o pe Maria Scirtu ca viceprimar pentru a-i acoperi în continuare toate „combinațiile” pe care le face în primărie. Aceștia spun că edilul este un om influent politic și foarte răzbunător, iar cine nu îi ascultă ordinele este atacat public. Mai mult, primarul ar avea și mai multe afaceri, dar, ca paravan, l-ar folosi pe fiul său, Radu Prigoreanu.
„Dumitru Prigoreanu, primarul din Deleni, face afaceri personale prin numele fiului său, Radu Prigoreanu, dar primarul Dumitru Prigoreanu caută să se acopere întotdeauna. Niciun consilier local nu mișcă în fața lui. Tot el (primarul Dumitru Prigoreanu) a pus-o ca viceprimar pe Maria Sciru (64 de ani), o pensionară, deși nimeni nu o mai vrea pe post. Dar primarul a insistat cu ea, de frică că, dacă vine altcineva, nu îi va mai ascunde toate mișcările pe care le face. Dumitru Prigoreanu are ajutor politic mare, el a ajutat câteva persoane, prin filiera politică, să primească diverse posturi. Este puțin spus clan ce se întâmplă aici, în Deleni. Este o caracatiță cu tentacule nedeterminate. Prigoreanu are un stil anume de a face politică, știe să intuiască cine o să-i fie contracandidat și, apoi, persoana respectivă e atacată public dinainte de campanie sau alegeri. Orice contracandidat este supus oprobriului public. Dumitru Prigoreanu vorbește în ședințele de Consiliu Local, câte jumătate de oră, de respectivul până ăla devine «persoana non grata» în comună, iar oamenii se tem să mai discute cu contracandidatul. Cu siguranță va ieși la iveală ce caracter are Dumitru Prigoreanu și câte manevre a făcut cu contractele astea de construcții. Din cauza caracterului bolnav pe care îl are, își pierde prietenii. Neamurile se dezic de el. Se teme lumea să îl înfrunte, este foarte răzbunător, oricine i se opune sfârșește urât. Vă rog să nu faceți public numele meu, pentru că mi-e frică, am familie, nu am nevoie de probleme, dar sper că așa, poate, se va rezolva ceva cu acest om. Poate cineva se va autosesiza și vor dispărea din comuna asta combinațiile primarului Dumitru Prigoreanu. Este imposibil ca autoritățile, dacă verifică și fac o anchetă, să nu găsească ceva. Dar pentru asta, trebuie să vină și să facă ceva”, au spus surse din cadrul Primăriei Deleni.
Maria Scirtu a fost aleasă ca viceprimar în comuna Deleni, la propunerea primarului Dumitru Prigoreanu
Contactat de reporterii BZI, Dumitru Prigoreanu a transmis faptul că el a fost cel care a propus consilierilor locali ca Maria Scirtu să fie și în acest mandat viceprimarul comunei Deleni. Acesta a ținut să precizeze că nu e treaba vreunui reporter sau a vreunui ziar cine este viceprimarul localității, în contextul în care funcția este una publică, iar Maria Scirtu este plătită din banii contribuabililor plătitori de taxe și impozite.
„Viceprimarul nu îl hotărăște primarul și nu știu dacă e treaba unui ziar să vadă ce stabilește un Consiliu Local, pe cine va stabili sau nu viceprimar. Dacă e treaba unui ziar lucrul ăsta, să vină să candideze la Deleni, să fie ales consilier local și să voteze pe cine dorește respectivul viceprimar. Viceprimarul este ales de Consiliul Local Deleni. Poate fi și la propunerea primarului, poate să fie și la propunerea unui consilier. La Deleni, a fost la propunerea primarului, adică a mea. Da, am propus-o viceprimar pe doamna Maria Scirtu. Oamenii cărora nu le convine să se uite la scorul pe care l-am obținut eu la alegerile locale și după aia stăm de vorbă. Dacă oamenii ne-au votat cu aproape 80% și nu le convine, asta e. Probabil sunt revoltați cei care au obținut rezultate nu proaste, foarte proaste la alegeri, dar asta e treaba lor. Nu sunt un om al răzbunării, eu nu am fost ales de oameni ca să mă răzbun. Eu am fost ales de oameni împreună cu echipa care a primit votul cetățenilor din comuna Deleni să găsim soluții la multitudinea de probleme cu care ne confruntăm zi de zi. În rest, ce să comentez eu ce face unul sau altul? Fiecare e liber să gândească după propria lui conștiință, după propriul lui mod de a-și stabili valorile. Eu nu comentez. Eu știu doar că în comuna Deleni au fost alegeri pe 9 iunie 2024, cetățenii și-au dat un vot, Consiliul Local s-a constituit legal. Doamna viceprimar și-a depus jurământul pe data de 30 octombrie 2024. Și, în rest, mergem la treabă. Cu consilierii locali am o colaborare foarte bună, 99,9% din hotărârile CL – mă refer pentru mandatul trecut – au fost votate în totalitate de consilieri. Deci, colaborarea este una excelentă”, a declarat Dumitru Prigoreanu, primarul PNL al comunei Deleni.
Maria Scirtu, viceprimarul localității, susține că este preocupată de dezvoltarea comunei și că în primăria Deleni se lucrează la „litera legii”.
„Este al doilea mandat al meu în calitate de viceprimar. Eu îmi doresc să fac tot ceea ce duce la dezvoltarea comunității mele prin implicarea mea. Nu există nimic ilegal în primăria Deleni, sunt niște minciuni. Probabil sunt persoane care nu pot accepta că nu se ridică la anumite standarde… răutate, misoginism”, declară Maria Scirtu (PNL), viceprimarul comunei Deleni.
Contracte de peste 2 milioane de euro, din bani publici, pentru firma cumătrului primarului
Firma Enadu Geeral Beton SRL a încasat în perioada 2018 – 2024 nu mai puțin de 9.150.698 de lei, fără TVA, adică 10.889.330 de lei, cu TVA, aproximativ 2,118 milioane de euro din contractele publice încheiate cu primăria Deleni.
Concret, în perioada anilor 2018 – 2023, firma controlată de Dumitru Enache a primit din partea primarului Dumitru Prigoreanu 19 contracte prin încredințare directă – societatea se ocupă în principal de lucrări de construcții. Valoarea totală a contractelor primite direct a fost de 2.170,750 de lei, fără TVA.
De exemplu, anul trecut, societatea a primit din partea primăriei Deleni un contract pentru execuția unor lucrări, în valoare de 581.629,24 lei, fără TVA. În anul 2022, Enadu General Beton SRL a mai încheiat 8 contracte cu Primăria Deleni. Toate, primite prin încredințare directă, cu o valoare totală de 342.293 de lei, fără TVA. Interesant este modul în care Dumitru Enache primește aceste contracte. Pe data de 29.11.2024, firma controlată de el a primit 2 astfel de contracte, unul pentru închirierea unui camion iar altul pentru lucrări de construcții. Primăria Deleni a inițiat achizițiile directe la ora 12:47, iar la ora 13:28, ambele contracte au fost atribuite firmei Enadu General Beton SRL. Valoarea acestora a fost de 18.000 de lei, fără TVA, respectiv 24.154 de lei, fără TVA.
Surse dintre angajații Primăriei Deleni susțin că administratorul firmei este chiar cumătrul primarului Dumitru Prigoreanu.
„Firma este din Deleni, are multe contracte încheiate cu primăria. E și normal, administrator e un cumătru de-al primarului Dumitru Prigoreanu. Are și licitații câștigate în comună. Prețurile sunt toate umflate, sunt cele mai mari prețuri, dar pentru Prigoreanu nu contează decât propriul interes, și acela e să facă bani. Da, se știe în toată primăria că Enache e cumătru cu primarul”, au transmis surse dintre angajații primăriei Deleni.
În ceea ce privește procedurile de licitații, firma Enadu General Beton SRL a câștigat în comuna Deleni 5 contracte în perioada anilor 2020 – 2024. Valoarea totală a acestora este de 6.979.947 de lei, fără TVA.
Firma Enadu General Beton SRL a construit inclusiv pensiunea feciorului primarului Dumitru Prigoreanu
În anul 2020, fiul primarului Dumitru Prigoreanu, Radu Prigoreanu, și-a construit pe fonduri europene o pensiune în satul Maxut, comuna Deleni. Situația care ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care această pensiune a fost construită este, în fapt, contractarea serviciilor de proiectare și execuție a acesteia. Proiectarea pensiunii a fost realizată de firma Pro Consulting Expert SRL, firmă controlată de Dragoș Samoilă, care primește de ani de zile contracte servite de primarul Dumitru Prigoreanu, prin încredințare directă. Iar construcția a fost realizată de Enadu General Beton SRL, o altă firmă favorită în Primăria Deleni.
Și mai dubios este că, în anul 2020, Enadu General Beton SRL a câștigat o licitație pentru construirea și dotarea unui after-school în comuna Deleni, în valoare de 979.788 de lei, fără TVA, iar în luna iulie 2020, a început să construiască și pensiunea feciorului lui Dumitru Prigoreanu, Radu Prigoreanu.
Pensiunea are 7 camere și o capacitate totală de aproximativ 20 de persoane, piscină interioară și grădină. Prețul pentru o noapte de cazare, cu mic-dejun inclus, este de 300 de lei, iar fără mic-dejun, tariful este de 250 de lei pe noapte.
Localnicii au povestit reporterilor BZI că primarul Dumitru Prigoreanu se folosește personal de pensiune și mai cazează muncitorii care lucrează la drumurile din localitate.
„E a primarului, el se ocupă. Radu e pus așa, de decor, dar primarul e cel care se ocupă de pensiune. Mai cazează și muncitorii care lucrează la drumuri”, a spus un localnic din satul Maxut.
Contactat de reporterii BZI, Dumitru Prigoreanu a evitat să spună care este motivul pentru care cele 2 firme, care încheie de ani de zile contracte cu Primăria Deleni, au construit și pensiunea din satul Maxut.
„Eu sunt deschis și dispus la orice fel de discuție, nu am niciun fel de problemă cu presa. Într-adevăr, sunt lucruri care trebuie să apară în spațiul public. Pensiunea nu este a mea. Știți care este problema? Nu cred că fiul meu este implicat în vreo problemă cu primăria, nu îl interesează administrația publică locală în niciun fel. Nimeni din familia mea nu are nicio legătură cu primăria în niciun fel sau cu activitatea pe care o fac eu la primărie. Adică, sunt total depărtați de zona asta. Cel care este implicat în viața publică sunt eu. Eu dau declarații, ceilalți, care au o viață privată, cred că au dreptul să își păstreze o viață a lor. Verificați declarațiile mele de interes și avere, să vedeți dacă eu sunt administrator asociat sau acționar la vreo societate. Așa, dacă mergem pe folclor despre ce spun unii sau alții, nu e suficient. Nu am niciun fel de afacere, nu sunt acționar la nicio firmă, nu dețin acțiuni la firme. Fiul meu nu are nicio firmă de consultanță, are o întreprindere individuală. Nu a deținut niciodată o firmă de consultanță, are o societate mai veche, care este închisă de vreo 15 ani. Cred că pensiunea asta a avut, până acum, cred că vreo 8 controale. Acum o lună și jumătate am avut control de la AFIR. Pensiunea funcționează”, a declarat Dumitru Prigoreanu.
Primarul Dumitru Prigoreanu, conform declarației de avere, deține 3 case în Deleni. Două dintre acestea au fost construite în anul 1993, respectiv 2005, iar una a fost cumpărată în anul 2011 și are o suprafață de 80 mp.
Primarul comunei Deleni susține că toate contractele încheiate cu firmele controlate de Dragoș Samoilă și Dumitru Enache respectă legea
Dumitru Prigoreanu susține că toate contractele încheiate cu firmele Pro Consulting Expert SRL și Enadu General Beton SRL sunt atribuite conform legii.
„Cele două firme la care faceți referire că ar avea o colaborare cu primăria au o colaborare bazată pe cadrul legal. Contractele care sunt încheiate cu firmele respective, dar și cu alte firme, se fac cu respectarea cadrului legal, iar în cazul în care dumneavoastră aveți alte informații, faceți sesizare la instituțiile competente, să cerceteze. Ce rost are să discutăm? Nu noi alegem firmele, firmele vin, depun oferte și pe privat, și pe public, și fiecare alege firma cu care vrea să colaboreze. Mai ales în domeniul privat. În domeniul public există o procedură foarte clară, toate contractele pe care le are Primăria Deleni încheiate cu firme de consultanță nu sunt decât plătite la succes. Noi nu plătim hârtii, nu plătim documente. Dacă avem o colaborare cu o firmă – sau cu mai multe – de consultanță, de implementare, de proiectare și dacă toate proiectele sunt un succes, este un lucru rău pentru comuna Deleni? Dumneavoastră ne sugerați să încheiem contracte cu firme care nu garantează succesul? În primul rând, la lucrările de construcții, contractele sunt încheiate pe bază de licitație, iar acolo nu mai încape nicio discuție, acolo câștigă firma care are prețul cel mai bun sau condițiile din caietul de sarcini. La firmele de consultanță, v-am mai spus, dacă firma de consultanță este una care este plătită doar la succes, eu ce ar trebui să fac? Să aleg o firmă care nu îmi garantează succesul proiectului?”, a spus Dumitru Prigoreanu, primarul din comuna Deleni.
Menționăm faptul că Dumitru Prigoreanu și-a angajat, anul trecut, nepotul în Primăria Deleni. Acesta i-a creat un post de conducere lui Andrei Prigoreanu, schimbând condițiile de participare în favoarea acestuia. În prezent, Andrei Prigoreanu este angajat al Primăriei Deleni, fiind șef de serviciu.
Primarul, vătaf peste comuna Deleni! Acesta deține 3 case și mai multe afaceri care ridică mari semne de întrebare. Milioane de euro au fost plătite în conturile unor firme dubioase.