Primarul Mihai Chirica, inculpat în dosarul DIICOT, a primit interdicție să mai vorbească cu angajații de la Urbanism. A fost lăsat și sub control judiciar timp de 60 de zile: „Același blestem care urmărește de multă vreme situația din Iași – FOTO/VIDEO

de: Ciprian Boaru
02:00, 15 dec. 2022

DIICOT a audiat în cursul zilei de ieri, 30 de funcționari din administrația publică locală, în frunte cu Mihai Chirica. Acuzațiile procurorilor sunt grave și fac referire la afacerile imobiliare din ultimii ani, ce ar fi fost girate de factorii decidenți din Palatul Roznovanu. Primarul Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile

În cursul zilei de ieri, 14.12.2022, procurorii DIICOT au răscolit Primăria Iași, în cazul unui dosar de corupție, privind afacerile din Iași în zona imobiliară. Mai mulți funcționari din Palatul Roznovanu, în frunte cu primarul Mihai Chirica, dar și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, au fost audiați până aproape de miezul nopții. La ieșirea de la audieri, primarul Mihai Chirica a anunțat că are calitate de inculpat în acest dosar și interdicție de a semna acte legate de urbanism și de a contacta angajații de la departamentul de specialitate.

„S-a extins cazul din 2020 al domnului Zămosteanu tot pe probleme legate de urbanism. Același blestem care urmărește de multă vreme situația din Iași. Mi s-a adus calitatea de suspect și apoi cea de inclulpat în acest dosar și va trebui să interacționez mai puțin cu Direcția de Urbanism și cu cei care lucrează în zonă. Am interdicție să nu comunic cu cei care se ocupă de urbanism.

Există o oarecare dezamăgire ca să spun așa, pentru că nu este așa cum se vorbește și lucrurile astea se vor demonstra mai departe în instanță. Oboseală și puțin cam mult stres pentru această situație”, a transmis Mihai Chirica după audieri.

Primarul Mihai Chirica, inclupat in dosarul DIICOT, acuzat de mai multe infracțiuni

Daniel Atasiei, avocatul primarului a explicat în ce constau infracțiunile de care este acuzat edilul.

„Este vorba despre semnarea a opt acte, înscrisuri, în domeniul acesta al construcțiilor, iar pornind de la cele opt acte, pentru șapte dintre ele, se reține o infracțiune de abuz în serviciu, iar pentru una de uzurpare a funcției”, a transmis avocatul lui Mihai Chirica, Daniel Atasiei, după audieri.

Ce s-a întamplat în cursul zilei de ieri

Ieri, 14.12.2022, mai multe persoane au fost conduse la audieri, printre care primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, care a primit control judiciar și interdicție de a semna acte legate de urbanism, Cristina Oțeleanu, director de la Direcția Juridică, Doina Florescu, fostă șefa de la Juridic, Mihaela Pintilie, din cadrul aceluiași departament, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, un om de afaceri ieșean, Alexandru Mustiață, arhitect șef, Mircea Nedelcu, angajat GIS Cadastru în Primăria Iași.

În dosarul DIICOR, Elena Herțanu, angajată la Direcția de Urbanism în cadrul Primăriei Iași are calitatea de suspect, iar Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local, are tot calitatea de suspect pentru abuz în serviciu.

Procurorii au descins în 24 de locații, într-un dosar cu mai multe capete de acuzare.

„Ieri, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională.

Acțiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui și S.C.C.O. Botoșani, luptătorilor din cadrul SAS Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și I.J.J. Iași”, se arată în comunicat.