Primarul Mihai Chirica a pus gând rău proprietarilor de pe strada Cuza-Vodă! Impozitul pentru ei va crește cu 500 la sută dacă nu respectă regulile impuse de edil – GALERIE FOTO

de: Vlad Rotaru
02:00, 04 ian. 2022

Primăria Iași vrea să schimbe din temelii o întreagă stradă din centrul orașului. Locatarii din strada Cuza-Vodă care nu vor reface fațadele clădirilor pe care le au în proprietate vor fi obligați să plătească un impozit suprataxat. Cei care lasă clădirile degradate riscă să plătească și 500 la sută valoarea impozitului. O parte a clădirilor Primăriei din zona centrală au fost evacuate pentru a se trece la reabilitarea acestora.

Schimbare totală a zonei centrale a municipiului Iași. Autoritatea locală a demarat un program de reabilitare a fațadelor clădirilor din strada Cuza-Vodă, zonă plină de monumente istorice. Clădirile aflate în patrimoniul municipalității vor fi reabilitate complet, tocmai pentru a cuprinde întreaga zonă într-un proiect de integrare urbană și de transformare a acesteia în pietonal. Într-o primă etapă, Primăria va trece la refacerea imobilelor pe care le administrează pe Cuza-Vodă. De asemenea, și proprietarii clădirilor și apartamentelor din strada Cuza-Vodă vor fi nevoiți la rândul lor să refacă imobilele.

Primarul Mihai Chirica: „Proprietarii vor fi nevoiți să remedieze fațadele clădirilor. Au termen 12 luni pentru a trece la un astfel de proiect”

Primarul Mihai Chirica a precizat în ce condiții se va trece la reabilitarea zonei centrale și cum vor fi refăcute imobilele din strada Cuza-Vodă.

„Noi am trecut la reabilitarea gangurilor de trecere din zonă, la clădirile pe care le administrăm noi. Totodată, proprietarii vor fi nevoiți să remedieze fațadele clădirilor. Au termen 12 luni pentru a trece la un astfel de proiect. Estetica pe care o oferă această zonă nu este cea mai potrivită și trebuie să îndreptăm acest aspect”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Primele decizii legate de reabilitarea clădirilor din zona centrală au fost luate în vara anului 2021 de conducerea municipalității ieșene.

Primăria Iași trece la supraimpozitarea proprietarilor din strada Cuza-Vodă

Primăria a impus proprietarilor de pe strada Cuza-Vodă să-și refacă fațadele imobilelor. În caz contrar, proprietarii riscă să plătească un impozit majorat și cu 500 la sută dacă nu își îndeplinesc obligațiile. Municipalitatea a mărit taxele încă din 2020, proiectul fiind adoptat și cu unele modificări. De exemplu, taxele pentru clădirile neîngrijite au crescut între 300 la sută şi 500 la sută. Pentru terenurile neîngrijite situate în intravilan, taxa a fost majorată între 250 la sută şi 500 la sută. Astfel, impozitul pe clădiri din zona A, cum este strada Cuza-Vodă, va fi majorat mult mai mult pentru cei care nu acceptă să refacă fațadele imobilelor.

„Au mai fost făcute lucrări la fațade acolo, unii proprietari au înțeles situația. Dacă lucrurile nu se schimbă, se poate ajunge și la sancțiuni. Proprietarii pot plăti un impozit de 500 la sută, în conformitate cu prevederile ce țin de taxe și impozite”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Zeci de monumente istorice pe strada Cuza-Vodă din municipiu

Cea mai cunoscută stradă din municipiul Iași cuprinde 31 de monumente istorice, conform listei avizate de Ministerul Culturii. Imobilele monument istoric vizate de municipalitate au fost construite în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Cel mai vechi ansamblu monument istoric din strada Cuza-Vodă este cel de la Mănăstirea Golia, clădirile fiind ridicate încă din secolul al XVII-lea. O parte a clădirilor din strada Cuza-Vodă erau ocupate de chiriașii Primăriei. Municipalitatea a trecut la relocarea chiriașilor pentru a putea începe reabilitarea clădirilor. Unele imobile au fost cedate către Ateneul Național din Iași, instituție care le va reabilita și transforma ulterior. Artera se întinde pe o distanță de câteva sute de metri, din Piața Unirii până în Târgu Cucu.

Proiect ratat pentru reabilitarea străzii Cuza-Vodă din Iași

În urmă cu aproape 12 ani, Primăria Iași a încercat un proiect pentru reabilitarea clădirilor din strada Cuza-Vodă. Pentru ca acest proiect să fie fezabil, era nevoie de acordul proprietarilor din zonă. Mai precis, pentru o perioadă determinată, locuințele trebuiau să intre în administrarea Primăriei sau să fie vândute municipalității. Numai că locatarii nu au fost de acord, motiv pentru care proiectul a fost lăsat de izbeliște. Primăria a plătit și un studiu în acest sens, bani pe care nu i-a mai recuperat ulterior. Reporterii BZI au cerut și părerea unor proprietari din strada Cuza-Vodă despre inițiativa primarului Mihai Chirica, însă oamenii s-au ferit să spună dacă vor reface imobilele sau dacă sunt gata să plătească impozitul majorat cu 500% ca penalitate.