Primăriile din județul Iași se pregătesc pentru amnistia fiscală! Când vor putea cetățenii să depună cererile pentru ștergerea datoriilor

de: Alexandra MAISNER
02:00, 18 sept. 2024

Primăriile din județul Iași se pregătesc pentru amnistia fiscală. După ce Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență, administrațiile publice locale vor da curs cererilor privind ștergerea datoriilor

Recent, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență numărul 107/2021 privind Amnistia Fiscală pentru obligații principale și accesorii. În acest sens, cetățenilor le vor fi anulate datoriile la bugetul de stat.

Primăriile din județul Iași se pregătesc pentru amnistia fiscală. Consiliile Locale vor aproba, în această lună, proiectele de hotărâre

Ordonanța de urgență privind amnistia fiscală are ca scop sprijinirea contribuabililor persoane fizice și a operatorilor economici prin facilitatea fiscală de anulare a dobânzilor, penalităților și accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale. Concret, cetățenii care au restanțe la bugetul de stat, înregistrate până la 31 august 2024, trebuie să achite doar datoriile principale, ulterior, vor depune o cerere de anulare până la data de 25 noiembrie 2024, astfel, vor putea beneficia de această anulare.

Pentru ca această ordonanță să poată fi pusă în practică, primăriile din județul Iași trebuie să realizeze un proiect de hotărâre care va fi supus votului de către plenul Consiliului Local. Astfel, UAT-urile din județ au început să lucreze la acest document pentru ca cetățenii să își poată depune cererile de anulare a penalităților, până la data limită.

Contactat de reporterii BZI, primarul comunei Popricani a transmis faptul că proiectul de hotărâre privind amnistia fiscală va fi supus votului spre finalul lunii septembrie.

„Va trebui să dăm o hotărâre de Consiliu Local privind amnistia fiscală, să avem un regulament de aplicare posibil, să o aplicăm și noi la UAT Popricani. Până la data de 25 noiembrie, pot depune cetățenii solicitările. Noi avem ședințele de Consiliu Local programate în ultima joi din fiecare lună. Se lucrează la proiectul de hotărâre, compartimentul de taxe și impozite deja lucrează la acesta, iar consilierii locali vor fi anunțați cu minim cinci zile înainte pentru a avea timp să studieze propunerile, și vor vota în consecință. În jurul datei de 26 septembrie, se va supune votului”, a spus Ion Tănasă, primarul comunei Propricani.

Primarii din comunele ieșene speră că vor aduna mai mulți bani la bugetul local

Primarul comunei Dumești, Mihai Cocoveică, a declarat că această măsură privind amnistia fiscală va aduce mai mulți bani la bugetul local. Primăria din localitate lucrează la proiectul de hotărâre.

„Încă nu am făcut hotărârea de Consiliu Local, acum studiem situația, a venit și contabila, ne uităm pe ea și vom vedea, pentru că de abia au apărut normele. Era dată legea, dar de abia au apărut normele, ne vom uita pe ele. Într-adevăr, trebuie, neapărat, inițiat proiect de hotărâre și supus aprobării Consiliului Local. Luna aceasta va fi supus votului de către plen. Sunt situații în care, dacă, practic, sunt cetățeni sau agenți economici care o să le folosească chestiunea asta, pentru că scapă de penalități și de dobânzi, atunci este un lucru benefic. Eu sper să se mai strângă bani la buget cu această ocazie”, a spus Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești.

Și în primăria comunei Țuțora din județul Iași se lucrează pentru aprobarea de către Consiliul Local al proiectului de hotărâre privind amnistia fiscală.

„Nu a fost supus votului, încă, proiectul de hotărâre privind amnistia fiscală. Noi am avut ultima ședință de Consiliul Local pe data de 26 august 2024, dar vom supune în discuție, în cadrul ședinței din această lună. În acest moment se lucrează la proiect”, a spus primarul comunei Țuțora, Cristinel Albu.

Primarul comunei Vlădeni, Cătălin Brânzanu, a transmis că la finalul acestei săptămâni va fi întrunit plenul Consiliului Local și va fi supus votului proiectul de hotărâre.

„Vom trece printr-o hotărâre de Consiliu Local, să ne însușim această ordonanță privind amnistia fiscală. Se lucrează deja la proiectul de hotărâre, vom avea la finalul săptămânii acesteia ședința de CL. După aprobare, oamenii vor trebui să vină la primărie și să facă o cerere”, a spus Cătălin Brânzanu, primarul comunei Vlădeni.

Contactat de reporterii BZI, primarul Grigore Corcioavă nu cunoștea faptul că ordonanța de urgență privind amnistia fiscală a fost adoptată, iar normele de aplicare au fost publicate, însă a susținut că va discuta cu funcționarii din primărie pentru a redacta proiectul de hotărâre.

„Nu am făcut niciun proiect de hotărâre, încă nu. Din câte știu, se vorbește, dar nu au apărut normele sau, în orice caz, eu, nu… Oricum, și noi avem o ședință săptămâna asta, o să vorbesc cu doamna secretar să vedem în ce măsură putem să ne aliniem și noi la această oportunitate, să-i spun așa”, a declarat primarul Grigore Corcioavă, din comuna Schitu Duca.

Astfel, după ce Consiliile Locale din comunele ieșene vor aproba proiectele de hotărâre privind amnistia fiscală, cetățenii vor putea să-și achite datoriile la bugetul de stat și să depună cererile de anulare a penalităților și dobânzilor aferente acestora.