Primăriile din Iași nu vor banii acordați prin programul „Sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate”. Niciun proiect nu a fost depus până la sfârșitul lunii ianuarie 2021
Primăriile din Iași nu au fost interesate de sumele acordate în „Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice”. Deși au avut suficient timp la dispoziție să depună cererile de finanțare, din Iași nu a fost depus niciun proiect în ultimele 3 luni. Sesiunea de depunere ar putea fi prelungită, întrucât nu s-au epuizat fondurile disponibile.
Primăriile din Iași au ratat șansa de a obține până la 25.000 de lei, de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), bani necesari pentru montarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate din mediul rural. Sesiunea de depunere s-a încheiat, însă aceasta ar putea fi prelungită întrucât nu au fost epuizate toate fondurile disponibile în „Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice”. Suma alocată pentru program a fost de 230 de milioane de euro.
Finanțarea neramburabilă acordată de AFM este în procent de 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie. Finanțarea se acordă eșalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanțare și pe măsura implementării proiectului. Scopul programului este de creștere a eficienței energetice, îmbunătățire a calității aerului și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În această sesiune de finanțare au fost acceptate peste 40 de dosare care au solicitat finanțare pentru 490 de gospodării izolate, din mai multe județe din România.
Primăriile din Iași nu au depus proiecte pentru obținerea ajutoarelor de la AFM pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe acoperișurile gospodăriilor izolate
Ieșenii au obținut ajutoare financiare de la stat pentru montarea panourilor fotovoltaice prin intermediul programului cu același nume. Beneficiarii din comunele din județ care au depus dosare eligibile la finanțare în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice”, în anul 2020, au obținut cei 20.000 de lei de la stat pentru achiziția panourilor. Bugetul pentru anul 2020 a fost de 656 de milioane de lei, iar cu ajutorul fondurilor de la stat vor fi instalate panouri fotovoltaice în peste 30.000 de locuințe din mediul rural, în toată țara. Iașul a fost unul dintre județele fruntașe ca număr de beneficiari, în ultimii ani, în ceea ce privește accesarea de fonduri de la AFM și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
În perioada 2015-2018 au fost finanțate 128 de dosare depuse de către ieșeni la APM Iași. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat. Cu banii obținuți, aceștia și-au montat pe locuințe panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora reușesc să economisească energie electrică. Unul dintre ieșenii care a accesat banii prin intermediul programului „Casa Verde”, actualul „Casa Verde Fotovoltaice”, este Aurel Barsaniuc, din comuna Aroneanu, care are costuri mai mici la factura de energie electrică datorită panourilor fotovoltaice montate pe acoperișul casei. Pentru anul 2021 nu a fost stabilită perioada de depunere a cererilor de finanțare în acest program cu tradiție.
Primăriile din Iași vor investi 5,7 milioane de lei în modernizarea iluminatului public din mediul rural
Autoritățile locale din Iași au accesat fonduri pentru „Iluminatul public„, program derulat de AFM în perioada 2019-2020. Proiectele depuse în anul 2020 de 10 unități administrativ-teritoriale din județ valorează 5,7 milioane de lei, bani ce sunt accesați pentru modernizarea iluminatului public din mediul rural. Primăriile din Iași care au accesat banii de la stat sunt Șipote, Mircești, Strunga, Șcheia, Heleșteni, Popești, Gropnița, Oțeleni și Andrieșeni. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va vira în conturile beneficiarilor sumele aprobate în perioada următoare, astfel că primarii vor putea demara investițiile începând cu primăvara anului 2021.
Banii sunt pentru modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat, având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED, precum și achiziționarea și instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții. Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Astfel, pentru unitățile administrativ-teritoriale care au o populație de până la 4.000 de locuitori, se acordă 500.000 de lei, iar pentru cei care au peste 4.001 locuitori, se acordă un ajutor financiar de peste 1 milion de lei.