Primăriile din Iași investesc 5 milioane de euro, fonduri europene, în drumuri și canalizare. AFIR a plătit fermierilor din Iași 20 de milioane de euro în anul 2020
Primăriile din Iași care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene pentru modernizarea drumurilor și canalizare au primit banii de la AFIR. Autoritățile publice locale din Iași au investit fonduri europene accesate în perioada 2014-2018 în valoare de 6 milioane de euro în infrastructură, în modernizarea școlilor sau grădinițelor sau în canalizare. AFIR a plătit în anul 2020 fonduri europene de 20 de milioane de euro beneficiarilor din Iași
Primăriile din Iași care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene pentru modernizarea drumurilor și canalizare au primit banii de la AFIR. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la Iași, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, au fost autorizate la plată zeci de proiecte europene depuse de ieșeni în ultimii doi ani.
„Și în luna august am lucrat la capacitate maximă, autorizând la plată aproximativ 7,5 milioane de euro. În luna iulie am autorizat la plată 7.057.000 de euro”, a declarat Anghel Ficu, director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est.
Autoritățile locale din Iași vor investi 3 milioane de euro în modernizarea drumurilor
Primăriile din Iași vor investi peste 3 milioane de euro în proiectele de infrastructură, fiind modernizate drumurile din comunele Probota, Prisăcani, Moșna și Ciurea. În aceste comune au fost deja investite fonduri europene în modernizarea drumurilor, una dintre comunele care a accesat două milioane de euro pentru acest sector fiind comuna Holboca, cu două drumuri modernizate și al treilea drum în curs de modernizare. Alte două milioane de euro vor fi investite de autoritățile locale din Iași în grădinițe și școli, fiind deja semnate contractele de finanțare.
A crescut numărul proiectelor depuse de primăriile din Iași pentru investițiile în drumuri, canalizare sau școli
Potrivit specialiștilor din cadrul AFIR, numărul primarilor care au accesat fonduri europene în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a crescut față de vechiul PNDR.
„Au obținut sumele pentru un proiect de modernizare a infrastructurii, și-au dat seama că pot să acceseze noi fonduri care să îi ajute să dezvolte comunitatea și astfel au luat bani și pentru drumuri, și pentru canalizare, pentru modernizarea școlilor”, mai spune Anghel Ficu, director CRFIR Nord-Est.
În această perioadă, la AFIR pot fi depuse cererile de finanțare pentru obținerea fondurilor europene în cadrul submăsurii 6.1- Instalarea tinerilor fermieri.
Doar doi ieșeni au depus cererile de finanțare pentru accesarea fondurilor europene necesare înființării unor afaceri în mediul rural
Tinerii fermieri din Iași pot solicita sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 de euro, pentru instalarea ca șefi de exploatație, de la AFIR. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 disponibilă până la data de 15 octombrie 2020. Suma totală disponibilă potențialilor beneficiari este de 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt destinați tinerilor care se reîntorc din străinătate și vor să devină fermieri.
Tinerii reîntorși din străinătate vor putea accesa 50.000 de euro, fonduri europene, pentru a se instala ca tineri fermieri
Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri din Iași care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează. În această sesiune de finanțare vor putea accesa fonduri europene și tinerii fermieri din Iași, dar și din restul țării care au revenit din străinătate. Aceștia au la dispoziție 20 de milioane de euro pe care îi pot accesa pentru a dezvolta afaceri în mediul rural, cu fonduri nerambursabile.