Primăriile din Iași investesc 1,7 milioane de lei în iluminatul public din mediul rural. Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat noi dosare de finanțare
Primăriile din Iași au accesat noi sume de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru modernizarea iluminatului public din mediul rural. Ultimele dosare de finanțare aprobate, din Iași, sunt ale primăriilor Tătăruși și Horlești. În total, în anul 2020, vor obține finanțarea 10 unități administrativ-teritoriale din județ care vor investi peste 5,7 milioane de lei în iluminatul public din mediul rural
Specialiștii din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au analizat dosarele depuse de primăriile Tătăruși și Horlești care au depus dosare de finanțare pentru modernizarea iluminatului public din mediul rural. Ultimele două dosare ale primăriilor din Iași acceptate în „Programul Iluminat Public” sunt cele depuse din comunele Tătăruși și Horlești. Cea mai mare sumă accesată de o unitate administrativ-teritorială din Iași în cadrul acestui program este de 1,1 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public din comuna Tătăruși.
Primăria Horlești va investi 550.000 de lei în proiectul de schimbare a iluminatului din localitate. Primăriile din Iași care au accesat banii de la stat și vor investi în modernizarea iluminatului public sunt Șipote, Mircești, Strunga, Șcheia, Heleșteni, Mircești, Strunga, Popești, Gropnița, Oțeleni și Andrieșeni. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va vira în conturile beneficiarilor sumele aprobate la plată până la sfârșitul acestui an, astfel că primarii vor putea demara investițiile începând cu anul 2021.
Primăriile din Iași au obținut fonduri de la stat pentru modernizarea iluminatului public, bani acordați de AFM
Pe site-ul www.afm.ro poate fi consultată lista cu cele 68 de unități administrativ-teritoriale care vor beneficia de fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED, precum și achiziționarea și instalarea sistemelor de dimare/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții. Pentru acest program, finanțarea se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Astfel, pentru unitățile administrativ-teritoriale care au o populație de până la 4.000 de locuitori, se acordă 500.000 de lei, iar pentru cei care au peste 4.001 locuitori se acordă un ajutor financiar de peste un milion de lei.
Ieșenii vor achiziționa cu 745.500 de lei, bani de la AFM, 36 de mașini prin programele Rabla și Rabla Plus 2020
În programul Rabla au fost depuse 57 de dosare pentru 74 de autovehicule. În urma verificărilor efectuate de specialiștii AFM au fost aprobate 21 de dosare pentru 27 de autovehicule (28 de prime de casare a câte 6.500 de lei, 8 ecobonusuri pentru autovehicule noi cu CO2,96g/km NEDC/GPL/GNC în valoare de 1.000 de lei și 5 ecobonusuri pentru autovehicule hibrid în valoare de 2.500 de lei), cu o valoare totală aprobată de 150.500 de lei. În programul Rabla Plus au fost aprobate 14 dosare pentru 16 ecotichete (din care 5 ecotichete în valoare de 20.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor electrice hibrid și 11 ecotichete în valoare de 45.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor pur electrice) cu o valoare totală aprobată de 595.000 de lei. Specialiștii din cadrul AFM analizează în continuare dosarele depuse de ieșenii care vor să își achiziționeze mașini electrice hibrid sau pur electrice.
Aplicația de înscriere în programul Rabla pentru electrocasnice va fi lansată până la sfârșitul lunii ianuarie 2021
AFM a lansat, la începutul lunii decembrie 2020, programul Rabla pentru electrocasnice, însă din cauza unor probleme tehnice ieșenii nu au putut să se înscrie în aplicația postată pe site-ul instituției. O nouă aplicație de înscriere va fi lansată până la sfârșitul acestei luni. Programul Rabla pentru electrocasnice 2020, derulat de AFM, presupune înlocuirea echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.
Ieșenii care vor să-și schimbe electronicele și electrocasnicele cu ajutorul programului vor scoate din buzunar 400 de lei pentru televizoare cu eficiență energetică, 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++, 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an, 500 lei pentru laptopuri, 300 lei pentru tablete. Cei 2.459 de ieșeni înscriși în program în anul 2019 au obținut vouchere de aproape 1 milion de lei, iar în anul 2018 au fost achiziționate 12.900 de echipamente electrice și electronice.