Primăriile din Iași au primit fonduri europene de 3 milioane de euro pentru extinderea rețelelor de canalizare. AFIR a plătit 20 de milioane, în anul 2020, beneficiarilor din județ
Primăriile din Iași vor investi 3 milioane de euro, fonduri europene, în extinderea rețelelor de canalizare, din mediul rural. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit către beneficiarii din județ, în anul 2020, fonduri nerambursabile de 20 de milioane de euro pentru investițiile din mediul privat sau public
Primăriile din Iași care au depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene pentru modernizarea drumurilor și canalizare au primit noi fonduri nerambursabile de la AFIR. La începutul acestui an au fost aprobate proiecte în valoare de 3 milioane de euro, bani care vor fi investiți în extinderea rețelelor de canalizare. Comunele Șipote, Țibănești, Probota, Prisăcani, Moșna și Ciurea vor avea drumuri moderne și noi rețele de canalizare. Proiectele aprobate din Iași au o valoare de 1 milion de euro. Lucrările vor fi demarate în această primăvară.
În câteva din aceste comune au fost deja investite fonduri europene în modernizarea drumurilor, una dintre comunele care a accesat două milioane de euro pentru acest sector fiind comuna Holboca, cu două drumuri modernizate și al treilea drum în curs de modernizare. Alte două milioane de euro vor fi investite de autoritățile locale din Iași în grădinițe și școli, fiind deja semnate contractele de finanțare. Potrivit specialiștilor din cadrul AFIR Iași, autoritățile locale au investit, în ultimii 5 ani, fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro, în rețeaua de canalizare, drumuri sau grădinițe. O nouă sesiune de finanțare pentru sectorul public, în cadrul submăsurii 7.2, ar putea fi deschisă începând cu jumătatea anului 2021. În această perioadă, ieșenii pot depune cereri de finanțare în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”.
Primăriile din Iași vor putea demara investițiile în rețelele de canalizare sau drumuri în această primăvară
Pe lângă investiițile făcute de primăriile din Iași, și mediul privat a atras fonduri europene importante pentru dezvoltarea afacerilor. Agricultorii din Iași care au vrut să-și schimbe utilajele vechi cu altele noi, performante, au obținut fonduri europene în valoare de 3,3 milioane de euro, în anul 2020. AFIR a virat în conturile fermierilor din Iași banii necesari pentru achiziția de utilaje agricole performante. Cea mai mare sumă acordată unui agricultor din Iași, în anul 2020, în cadrul submăsurii 4.1- „Modernizarea exploatațiilor agricole”, este de 400.000 de euro.
De asemenea, în anul 2020 au fost plătite 259.000 de euro pentru primele de asigurare, fiind depuse un număr record de cereri din partea fermierilor afectați de seceta din anul 2020. Alte proiecte aprobate la finanțare au o valoare nerambursabilă cuprinsă între 100.000 și 300.000 de euro. La nivelul regiunii Nord-Est, în anul 2020, a fost plătită suma de 83 de milioane de euro beneficiarilor Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), care implementează proiecte de investiții în județele Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui.
Tinerii din diaspora care revin în localitățile natale, din Iași, pot accesa fonduri europene cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro
Primii bani pe care-i pot obține tinerii din Iași pentru dezvoltarea unor afaceri de succes, în mediul rural, sunt cei disponibili în submăsura 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Cei care pot accesa între 40.000 și 50.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt persoanele care se întorc din străinătate și vor să investească în mediul rural. Este vorba de tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE. De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte.
Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.