Primăria Municipiului Iași va construi noi locuri de parcare. Iată care este prețul maxim plătit pe un loc
În Municipiul Iași vor fi amenajate noi locuri de parcare. Demersul a fost anunțat recent de Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări. În prezent, ieșenii au la dispoziție 60.000 de locuri de parcare publice în oraș.
Primăria Municipiului Iași va amenaja noi locuri de parcare
În prezent, în municipiu sunt 60.000 de locuri de parcare publice. În cazul parcărilor de reședință, numărul total de locuri este de 12.500 de locuri, dintre acestea 1.000 sunt libere, iar 11.500 sunt închiriate de ieșeni. Potrivit informațiilor transmise de Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări, cel mai scump loc rezidențial este închiriat cu suma de 720 de lei pe lună. Acesta este situat în cartierul Păcurari.
Marian Nistor, șeful Serviciului de Administrare Parcări, a transmis că Primăria Iași are în vedere amenajarea unor noi locuri de parcare, atât publice, cât și rezidențiale.
„Parcări publice cu plată se vor amenaja în zona centrală, pe străzile care au mai mult de două benzi pe sens și pe străzile cu sens unic, acolo unde trama stradală permite acest lucru. Preconizăm crearea a încă 2.500 de locuri de parcare cu plată, practic, le vom dubla pe cele existente în viitorul apropiat”, a declarat Marian Constantin Nistor, șef Serviciu Administrare Parcări Iași.
În ceea ce privește încasările, șeful Serviciului de Administrare Parcări a transmis că în anul 2023 primăria a încasat aproximativ 13 milioane de lei.
„Încasările pe anul trecut sunt în valoare de 13 milioane de lei. Din această sumă, parcările sunt împărțite. Parcările rezidențiale au adus circa 65% din totalul sumei, iar 35% sunt din parcările cu plată. Din parcările de reședință scoatem mai mulți bani decât din cele cu plată”, a adăugat Marian Nistor.
Totodată, în Iași, majoritatea parcărilor publice sunt cu plată. Ieșenii care doresc să achite contravaloarea parcării o pot face prin plata la tonomat, aplicație, SMS sau prin posibilitatea de achiziționare a unui abonament. Există 2 tipuri de parcometre care au fost achiziționate de primărie în 4 etape, tonomatele fiind ambele cu plată cash sau card, iar la unele fiind prioritară plata cu cardul. De asemenea, sunt multe situații în care cetățenii sunt nemulțumiți de parcometre, însă unii nu le utilizează corect.
Potrivit declarațiilor transmise de Marian Nistor, parcometrele cărora garanția le-a expirat au fost înlocuite sau modernizate.
„În total, avem 40 de parcometre în Iași, dintre care 35 sunt funcționale. Multe dintre ele sunt ieșite din perioada de garanție și au fost înlocuite sau îmbunătățite. Parcometrele au fost achiziționate în 4 etape. Sunt 2 tipuri de parcometre, unul la care se plătește cash și card, iar celălalt tip, în care se plătește tot cash și card, dar cu prioritate card. Sunt zone în oraș în care avem probleme, dar majoritatea problemelor sunt cauzate exclusiv din cauza utilizatorilor, pentru că nu citesc instrucțiunile. Sunt unele parcometre care sunt ieșite din uz și îngreunează puțin activitatea, dar avem la dispoziție metode de plată alternativă, electronică sau prin SMS. Ieșenii trebuie doar să își instaleze aplicația și să urmeze anumiți pași. Începând cu luna decembrie 2024, mai sunt disponibile două aplicații de plată, anume: T-PARK și 24PAY”, a mai afirmat Marian Nistor.
Primăria va monta o nouă barieră într-o parcare din Iași
Primăria Municipiului Iași preconizează ca la începutului anului 2025 să amplaseze o nouă barieră în parcarea Mănăstirii Golia. Totodată, aceasta va funcționa cu același sistem de plată și va avea în total 100 de locuri.
„La începutul anului 2025, vom amplasa bariera de la parcarea Mănăstirii Golia, care are 100 de locuri și va fi în același regim, 24/24 și plata la tonomatul de plată și posibilitatea de emitere abonament”, a declarat Marian Nistor.
În următoarea perioadă vor apărea noi modificări ale tarifelor pentru locurile de parcare. Se preconizează că prețurile vor fi mai mari în zona de centru, iar treptat, se vor micșora pentru zonele periferice.
„Se intenționează o tarifare progresivă către centru, iar din centru către periferie, printr-o zonare, vor scădea tarifele, urmând ca cele mai mari să fie în centru. În momentul de față avem 3 zone, împărțite astfel: 6 lei pe oră în zona de centru – zona 1, 2 lei pe oră în zona 2 și 3 lei pe oră în zona Ciric – zona 3”, a adăugat Marian Nistor, șeful Serviciului Administrarea Parcărilor.
În prezent este montată barieră în parcarea de la Casa Județeană de Pensii Iași. Aceasta dispune de un număr total de 66 de locuri. De pe urma ei se încasează aproximativ 1 milion de lei pe an. De asemenea, se prevede montarea unei noi bariere în una dintre parcările de la Hala Centrală sau Cinema Victoria. Locația exactă nu a fost pentru moment hotărâtă.
„Un sistem de barieră valorează 450.000 de lei și include sistem control acces cu barieră intrare – ieșire, două automate de plată, sistem de administrare și panouri de informare locuri libere în timp real”, a afirmat Marian Nistor.
Noi locuri de parcare vor fi amenajate în Iași. Primăria municipiului va realiza parcări publice și locuri de parcare rezidențiale. O nouă barieră va fi amplasată la începutul anului 2025, în parcarea Mănăstirii Golia.