Primăria Municipiului Iași amână din nou reabilitarea Pieței Unirii! Un alt proiect este tergiversat de Mihai Chirica – FOTO
Un alt proiect este tergiversat de Primăria Municipiului Iași. Este vorba despre reabilitarea Pieței Unirii
Încă din anul 2020, municipalitatea ieșeană anunța că Piața Unirii va fi modernizată, iar mozaicurile și pavimentul vor fi reabilitate. Este vorba despre o suprafață de 12.010 metri pătrați. Și de această dată, proiectul bate pasul pe loc.
Primăria Municipiului Iași amână din nou reabilitarea Pieței Unirii. Proiectul este tergiversat de 3 ani
Reabilitarea Pieței Unirii este încă un proiect pe care edilul Iașului, Mihai Chirica, nu l-a putut duce la bun sfârșit. Dacă, în anul 2020, primăria a organizat licitația pentru încredințarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru reabilitarea zonei din jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu o suprafață totală de 12.010 metri pătrați, după 3 ani, proiectul este în aceeași etapă. În prezent, acesta este tot în fază de proiectare, iar un termen de finalizare nu este încă estimat.
„În acest moment, reabilitarea Pieței Unirii este în faza de proiectare tehnică și se așteaptă obținerea avizelor de la Direcția de Cultură. Direcția de Cultură a cerut unele modificări pe care proiectantul le operează în acest moment”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Este important de precizat faptul că, în prezent, pavimentul și mozaicurile din Piața Unirii prezintă degradări, spargeri și exfolieri. Aspectul general al acestui obiectiv emblematic pentru municipiul Iași nu corespunde cerințelor unui oraș modern, aflat în plină dezvoltare. În acest context, este necesară reabilitarea acestuia, în vederea încadrării în peisajul urban. Lucrările ar fi trebuit să pună în valoare grupul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și să accentueze ansamblul urbanistic al celor două monumente istorice din apropiere, Grand Hotel Traian și Palatul Braunstein.
Este important de precizat faptul că și un alt proiect important este tergiversat de zeci de ani de administrația locală. Este vorba despre Palatul Roznovanu, o clădire emblematică din Iași. În prezent, există doar o documentație ce trebuie actualizată
Piața Unirii a fost proiectată în anii ’60, în urma unui concurs de idei
Piața Unirii a fost proiectată în anul 1961, moment în care au contribuit arhitecții Gheorghe Hussar, Rodica Grozea și Horia Hudiță.
„Pavajul pieței prezintă mozaicuri din anii 1960, care imortalizează teme ale propagandei comuniste precum: agricultura (figurată prin tractoare, culturi agricole, spice de grâu), natura (brad, mistreț, cerb), industria (fabrici, macarale, roți zimțate, rulmenți, chimie), pacea (olimpiada, porumbeii și atomul), artele (filmul, muzica, teatrul), istoria (capul de bour și acvile, simbolul Unirii Moldovei și Țării Românești), alături de alte motive tradiționale. După ultima reabilitare a Pieței Unirii, a fost introdus și un mozaic ce reprezintă steagul Uniunii Europene. Scena din marmură policromă din centrul pieței reprezintă legenda întemeierii Moldovei de către Dragoș Vodă, prin scena vânătorii bourului”, se arată în descrierea amplasamentului.
Primăria Municipiului Iași amână din nou reabilitarea Pieței Unirii. În prezent, proiectul din centrul orașului este de 3 ani de zile în faza de proiectare, iar data finalizării nu poate fi estimată.