Primăria Iași trebuie să obțină o nouă autorizație de funcționare pentru CET 1. Este nevoie de un studiu de impact asupra populației
După ce a fost închisă centrala de la Holboca, Primăria Iași trebuie să se asigure că CET 1 Iași va funcționa fără probleme. În acest moment se fac numeroase studii pentru a vedea efectele asupra mediului, pentru obținerea unei noi autorizații
În acest moment, la CET 1 Iași, producția este undeva la 75 de gigacalorii pe oră, ceea ce este normal pentru vremea de afară. Termocentrala a fost modificată și modernizată în ultimii ani pentru a respecta normele de mediu. Totuși, autorizația care se oferă pe 10 ani a expirat, iar primăria trebuie să obțină una nouă.
Primăria Iași trebuie să obțină autorizația pentru CET 1
La CET 1 sunt două cazane, unul de 100 de gigacalorii și unul de 50 de calorii. În acest moment este utilizat doar cel de 100 de gigacalorii, având în vedere că temperaturile nu sunt atât de scăzute. Centrala funcționează în totalitate pe bază de gaz metan, iar rezervele de păcură și cărbune au fost mutate și utilizate la CET Holboca în anii trecuți. Nu sunt modificări la instalația centralei, însă este nevoie de noi studii pentru a vedea nivelul noxelor eliminate în aer. Cele două cazane sunt conectate la coșul de fum numărul 3, care are o înălțime de 70 m și diametrul la vârf de 5,3 m.
Acolo au fost instalate dispozitive pentru a măsura nivelul oxidului de azot, oxidului de carbon și aburilor. De asemenea, se va face un studiu de impact asupra populației, având în vedere că în zonă sunt multe blocuri de locuințe. Rezultatele studiilor trebuie să fie obținute până la data de 15 ianuarie 2023. Toate informațiile vor fi preluate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Totuși, dacă primăria ar fi fost pe fază, avea posibilitatea să ceară reautorizarea centralei cu 6 luni înainte, fără a mai fi urmată procedura în întregime.
Centrala funcționează fără probleme
Deși autorizația de funcționare a expirat, având în vedere că primăria este în proces de obținere a unui nou aviz, centrala poate funcționa fără probleme. Mulți dintre utilizatori așteaptă primele facturi în acest sezon de iarnă, având în vedere că gigacaloria s-a scumpit de la 206 la 299 de lei.
„Nu ar trebui să fie probleme cu autorizația. Dezbaterea este un act premergător emiterii autorizației. Se fac verificări, legislația este foarte riguroasă și așa trebuie să fie. Noi trebuie să asigurăm cele mai bune condiții, să avem garanția lucrurilor bine făcute. Există diferite filtre care nu permit elementelor dăunătoare să fie eliberate în atmosferă. La fel era și la CET Holboca, când funcționa pe cărbune, erau filtre care asigurau ca nivelul de poluare să fie scăzut. Ce vedeți la CET 1 că iese de la coșul de fum acum este doar abur, nu este altceva”, a transmis Alin Aivănoaei, directorul Termo Service SA.
Autorizația de funcționare la CET 1 a expirat din luna august 2023, iar Primăria Iași trebuie să obțină un nou aviz.