Primăria Iași reglementează zona centrală a Iașului! Dezvoltatorii imobiliari vor respecta noi reguli. Proiectanții pot primi 620.000 de euro

de: Redacția BZI
02:00, 03 ian. 2022

La începutul lunii februarie 2022, Primăria Iași va organiza o licitație pentru furnizarea serviciilor de urbanism necesare pentru întocmirea documentației PUZ – CP Zona Centrală Iași. Durata de execuție a documentației este de 19 luni. În acest moment, Planul Urbanistic General al Iașului se află în curs de actualizare

Noi reguli pentru dezvoltatorii imobiliari din Iași. Recent, Primăria Iași a lansat o licitație pentru furnizarea serviciilor de urbanism, în vederea întocmirii documentației PUZ – CP (zone construite protejate) Zona Centrală Iași. Documentația va fi atașată Planului Urbanistic General (PUG) aflat în curs de actualizare. PUG-ul Iașului a fost redactat în 1997, cu o durată de valabilitate de 10 ani. În schimb, autoritățile au decis să prelungească valabilitatea în mai multe rânduri. Procedura pentru furnizarea serviciilor este programată pe data de 10.02.2022. Valoarea estimată a contractului este de 3.100.000 lei, fără TVA, aproape 620.000 de euro. Durata de implementare este de 19 luni.

„Scopul specific al contractului este acela de a reglementa urbanistic o viziune de dezvoltare și valorizare a zonei centrale a municipiului Iași, și nu doar o abordare simplistă de conservare. Zona urbanistică aferentă zonei Centrale a municipiului Iași este arealul care reunește cel mai valoros patrimoniu arhitectural și cultural al municipiului, cu o valoare istorică de importanță națională. Această zonă este caracterizată de un grad ridicat de complexitate din punct de vedere al parcelarului, al țesutului străzilor, al valorii arhitectural-urbanistice a clădirilor, ansamblurilor și spațiilor publice ale zonei, precum și din punctul de vedere al funcțiunilor existente”, se arată în caietul de sarcini.

Primăria Iași cere un studiu pe zona centrală

Conform cerințelor, proiectanții trebuie să studieze zona centrală cu o suprafață de 185,78 de hectare. În arealul menționat sunt prezente nu mai puțin de 221 de monumente istorice, 15 situri arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice (LMI) și 3 situri arheologice înscrise în Repertoriul Arheologic Național (RAN).

„Efectele PUZ – CP Iași, aprobat și implementat, se vor face simțite în timp. Astfel, gestionarea corectă a zonei va avea efecte pozitive din punct de vedere social, economic și de mediu, prin creșterea atractivității zonei pentru evenimente sociale, pentru turism, pentru investitori, prin ameliorarea imaginii estetice a spațiului urban din zona centrală protejată. De asemenea, din punct de vedere al mediului, prevederile PUZ – CP vor contribui la scăderea poluării cu noxe și sonore din zonă”, se mai arată în documentația procedurii.

De multe ori, arhitecții din Iași au atras atenția că orașul nu se poate dezvolta armonios din cauză că PUG-ul nu a fost actualizat.

Mai multe artere din zona centrală a Iașului vor fi incluse în studiu

Conform caietului de sarcini, proiectanții vor analiza mai multe zone centrale unde sunt prezente următoarele artere: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, strada Cloșca, strada Crișan, strada Arh. G.M. Cantacuzino, strada Crișan, intersecție Colonel Langa și strada Crișan, strada colonel Langa, strada Uzinei, stradela Petru Movilă. Lista continuă cu bd. Anastasie Panu, strada Palat, strada Sfinții Constantin și Elena și strada Sf. Lazăr. Nu în ultimul rând, sunt incluse străzile Palat, Sf. Andrei, Tănăsescu, Al. Ipsilanti Vodă, Buznea, Iancu Bacalu, Trei Ierarhi sau Trecătoarea Arh. Ion Mincu.

În acest moment există un blocaj la nivelul Direcției Arhitectură și Urbanism. La începutul anului 2021, primarul Mihai Chirica a anunțat că va semna personal certificatele de urbanism, cel puțin până la încheierea mandatului.