Primăria Iași modernizează parcul de la Teatrul Național, cu fântâni, jocuri de apă și lumini! Un platan va fi tăiat. Investiția este de peste 4 milioane de euro
Parcul de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” va fi reabilitat. A fost lansată licitația pentru realizarea lucrărilor. Conform proiectului, o mare parte din vegetație va fi reorganizată. Primăria Iași va amenaja și o fântână arteziană cu jocuri de apă și lumini
Municipalitatea ieșeană pregătește modernizarea esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Pe data de 18.12.2020 este programată licitația pentru execuția lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de 22.312.977, fără TVA, aproximativ 4 milioane de euro.
„Axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 m, însoțită de două alei cu lățimea de 3,5 m amplasate simentric față de ax; în zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară cu lățimea de 10,99 m și lungimea de 20,14 m, cu jocuri de apă și lumini; adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară cu lățimea de 5,40 m și lungimea maximă de 30,64 m, gradena va asigura vizibilitate spre fântâna interactivă, spre catedrală și spre teatru; în dreptul zidurilor de sprijin ce se vor reface, între scările situate pe cele două alei laterale axului central, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central; pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui existente au fost reamplasate pe partea de nord-vest a traseului pietonal central cu fața spre sud-est”, se arată în caietul de sarcini.
De menționat că Primăria Iași încă nu a obținut avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.
Reabilitarea parcului de la Teatrul Național va fi realizată în termen de 1 an
Conform proiectului, constructorul care va câștiga licitația trebuie să realizeze lucrările în termen de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere. Suprafața totală a parcului este de 9.774 metri pătrați. Proiectul presupune și dotarea amplasamentului cu bănci, coșuri de gunori, corpuri de iluminat, pavilion expozițional cu pergolă, cișmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare etc. Conform proiectului tehnic, se va interveni și la vegetația din parc. În acest moment sunt plantați 225 de arbori foioși și arbori rășinoși. Din numărul total, 130 de exemplare vor eliminate. Se va interveni și la platani, 22 la număr, din care 15 exemplare sunt protejate de lege. Specialiștii au stabilit că un platan va fi tăiat, starea fitosanitară a acestuia fiind precară.
„Din punct de vedere peisagistic și dendrologic este necesară intervenția în majoritatea coronamentelor arborilor maturi pentru echilibrarea acestora prin îndepărtarea și eliminarea ramurilor uscate, a ramurilor de tip «furcă» intercalate sau suprapuse, a cioturilor uscate și a ramurilor rupte. Se recomandă eliminarea exemplarelor degarnisite și inestetice de la nivelul sitului, fie a celor aparținând grupei arbuștilor, fie a celor aparținând grupei de arbori, din diferite genuri, pentru descongestionarea vizuală a spațiului verde aferent esplanadei”, se mai arată în documentația procedurii.