Primăria Iași a semnat contractul pentru linia de tramvai care va ajunge în Dancu! Investiția este de 2 milioane de euro
Municipalitatea ieșeană va emite ordinul de începere al lucrărilor pe ultimul tronson de pe ruta Iași- Dancu. Contractul pentru finalizarea execuției a fost semnat. Investiția finală ajunge la aproape 2 milioane de euro
Municipalitatea ieșeană a semnat contractul pentru modernizarea ultimului tronson de linii de tramvai de pe ruta Iași-Dancu. Recent, a fost finalizată licitația pentru execuția lucrărilor. Comisia de evaluare a stabilit că oferta cea mai bună aparține asocierii Conest SA – Mari-Vila Com SRL. Valoarea finală a contractului a ajuns la 11,5 milioane de lei, aproape 2 milioane de euro. Investiția vizează conectarea Municipiului Iași cu comuna Holboca, sat Dancu.
”Necesitatea și oportunitatea prezentului proiect de investiție este justificată de starea de degradare a tronsonului analizat. Conform expertizei tehnice, nu sunt asigurate condițiile de siguranță a circulației, elementele constructive prezintă o stare avansată de degradare. Pentru aducerea liniei de tramvai la un nivel tehnic corespunzător se impune efectuarea lucrărilor de reabilitare, refacerea integrală a căii de rulare tramvai aliniament și, prin zona de întoarcere (rond dublu), înlocuirea firului contact, modernizarea peroanelor de călători, realizarea stațiilor de transport public”, se arată în caietul de sarcini.
Primăria Iași cheltuie 2 milioane de euro și pe modernizarea mai multor străzi.
Primăria Iași a semnat contractul pentru linia de tramvai cu distanța de 225 de metri
Conform proiectului, pe porțiunea de 225 de metri liniari vor fi amenajate și două stații de transport public de îmbarcare/debarcare. Lucrările vor fi executate pe o lungime de 225 de metri liniari de cale dublă de rulare și 200 de metri liniari de cale simplă, la rondul de întoarcere din satul Dancu.
”Trebuie realizate benzi dedicate transportului public prin introducerea de butoni stradal, care asigură separarea fizică a căii de rulare a tramvaiului de traficul autoturismelor pe tronsonul studiat. Excepție fac zonele în care traseul va fi folosit în comun cu traficul autoturismelor, din motive operaționale clare (intersecții, gâtuiri punctuale), cazuri în care tramvaiul va avea prioritate, prin măsuri de management al traficului”, sunt alte obiective în cadrul proiectului de reabilitare.
În vara anului 2020, Primăria Iași a emis ordinul de începere al lucrărilor pe tronsonul Iași-Dancu, după ce a fost finalizată licitația de execuție. Contractul a fost câștigat tot de Conest SA – Mari-Vila Com SRL, București. Lucrările finanțate prin fonduri europene au o valoare de 45 de milioane de lei fără TVA, aproape 10 milioane de euro. Calea dublă de rulare se întinde pe un sector cu o lungime de 2,4 kilometri. Contractul prevede și reabilitarea trotuarelor pe o suprafață de aproape 1 hectar și a spațiilor verzi pe o suprafață de 1.775 de metri pătrați.
Municipalitea reglementează urbanistic și zona centrală a Iașului
Totodată, Primăria Iași a lansat altă licitație pentru furnizarea serviciilor de urbanism, în vederea întocmirii documentației PUZ-CP (zone construite protejate) pentru Zona Centrală Iași. Documentația va fi atașată Planului Urbanistic General (PUG) aflat în curs de actualizare. PUG-ul Iașului a fost redactat în 1997, cu o durată de valabilitate de 10 ani. Valoarea estimată a contractului este de 3.100.000 lei fără TVA, aproape 620.000 de euro. Durata de implementare este de 19 luni. Conform cerințelor, proiectanții trebuie să studieze Zona Centrală, cu o suprafață de 185,78 de hectare. În arealul menționat sunt prezente nu mai puțin de 221 de monumente istorice, 15 situri arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice (LMI) și 3 situri arheologice înscrise în Repertoriul Arheologic Național (RAN).
La procedură s-a înscris o singură societate: Synergetics Corporation SRL, cu sediul în București. Primăria Iași a semnat contractul pentru linia de tramvai care va ajunge în Dancu, investiție ce va ajuta la dezvoltarea celor două localități.