Primăria Iași a anulat licitația pentru studierea zonei centrale! Unicul ofertant: „Nu putem estima corect costurile”
Licitația pentru reglementarea zonei centrale a Iașului a fost anulată. Reprezentanții firmei din București nu au mai semnat contractul pentru că și-au dat seama că s-ar putea să vină cu bani de acasă. Costurile reale nu au putut fi evaluate corect
Municipalitatea ieșeană a anulat licitația pentru reglementarea zonei centrale a orașului. Recent, la etapa de semnarea a contractului, reprezentanții Synergetics Corporation SA, din București, nu s-au mai prezentat. Procedura viza furnizarea serviciilor de urbanism, în vederea întocmirii documentației PUZ – CP (zone construite protejate) Zona Centrală Iași. Documentația va fi atașată Planului Urbanistic General (PUG) aflat în curs de actualizare. PUG-ul Iașului a fost redactat în 1997, cu o durată de valabilitate de 10 ani. Până la urmă, termenul de valabilitate a fost extins. Valoarea estimată a contractului era de 3.100.000 lei, fără TVA, aproape 620.000 de euro, cu o durată de implementare de 19 luni. Licitația va fi reluată în perioada următoare.
„Scopul specific al contractului este acela de a reglementa urbanistic o viziune de dezvoltare și valorizare a zonei centrale a municipiului Iași, și nu doar o abordare simplistă de conservare. Zona urbanistică aferentă zonei Centrale a municipiului Iași este arealul care reunește cel mai valoros patrimoniu arhitectural și cultural al municipiului, cu o valoare istorică de importanță națională”, se arată în caietul de sarcini.
Pentru actualizarea PUG a fost comandat și un studiu de trafic.
Primăria Iași a anulat licitația pentru studierea zonei centrale, unicul participant explică
Conform cerințelor, proiectanții trebuie să studieze zona centrală cu o suprafață de 185,78 de hectare. În arealul menționat sunt prezente nu mai puțin de 221 de monumente istorice, 15 situri arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice (LMI) și 3 situri arheologice înscrise în Repertoriul Arheologic Național (RAN). Contactat telefonic de reporterii BZI, Adrian Ilie, asociat la Synergetics Corporation SA a precizat că prevederea bugetară a primăriei nu acoperea costurile reale.
„Sunt câteva chestiuni tehnice. Am făcut o evaluare și, din punct de vedere profesional, era o provocare. Nu pot să acuz Primăria Iași. Nu pot să estimez impactul riscurilor. Nu putem estima corect costurile. Totodată, erau unele termene foarte scurte în raport cu volumul cerut”, a declarat Adrian Ilie.
Lista străzilor din Iași incluse în studiu
Conform caietului de sarcini, proiectanții vor analiza mai multe zone centrale unde sunt prezente următoarele artere: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, strada Cloșca, strada Crișan, strada Arh. G.M. Cantacuzino, strada Crișan, intersecție Colonel Langa și strada Crișan, strada colonel Langa, strada Uzinei, stradela Petru Movilă. Lista continuă cu bd. Anastasie Panu, strada Palat, strada Sfinții Constantin și Elena și strada Sf. Lazăr. Nu în ultimul rând, sunt incluse străzile Palat, Sf. Andrei, Tănăsescu, Al. Ipsilanti Vodă, Buznea, Iancu Bacalu, Trei Ierarhi sau Trecătoarea Arh. Ion Mincu. În acest moment există un blocaj la nivelul Direcției Arhitectură și Urbanism. La începutul anului 2021, primarul Mihai Chirica a anunțat că va semna personal certificatele de urbanism, cel puțin până la încheierea mandatului.
Primăria Iași a anulat licitația pentru studierea zonei centrale, dar rămâne de văzut dacă va fi reluată cu o prevedere bugetară actualizată.